Google Play Store
App Store

Yakın dönemde Moskova’da tekrar yapılması planlanan Türkiye-Suriye, Rusya zirvesine ABD ve cihatçılardan itiraz geldi. KCK’ye göre bu stratejik bir yönelim.

ABD ve El Nusra görüşmeye karşı
Çavuşoğlu önceki gün Suriyeli ‘muhalifleri’ makamında ağırlamıştı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İflas eden Suriye politikasında değişikliğe gitmek zorunda kalan Ankara’nın Şam ile yakınlaşma girişimine ABD ve cihatçılardan itirazlar gelmeye devam ediyor. 28 Aralık’ta Moskova’da yapılan Suriye-Türkiye ve Rusya 3’lü zirvesinin ikincisinin birkaç hafta içinde yapılması planlanırken ABD’den "ülkelerin Şam yönetimi ile ilişkilerini düzeltmesini desteklemiyoruz" açıklaması geldi.

COLANİ MEYDAN OKUDU

İdlib’i kontrol eden cihatçı Heyet Tahrir el Şam’ın (El Nusra) lideri Ebu Muhammed el Colani de Ankara-Şam görüşmelerine tepki gösterdi. "Uzlaşmayacağız" başlıklı dört dakikalık bir video yayınlayan Colani, diğer silahlı gruplara ‘Suriye rejimine karşı birleşme’ çağrısında bulundu.

Erdoğan’ın 2012’de ‘namaz kılma’ temennisini dile getirdiği Emevi Cami’nin bir posterinin önünden konuşan Colani, görüşmeleri "ciddi bir gerileme" ve "Suriye devriminin hedeflerinden sapan tehlikeli U-dönüşü" olarak niteledi. Colani, Şam’la normalleşme girişimlerini "Suriye rejimine verilen bir ödül" olarak niteledi.

BU BİR STRATEJİ

Moskova’daki buluşmaya bir itiraz da KCK’den geldi. Türkiye’nin Suriye politikasında yaşanan değişikliğin “taktik olmadığını” belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, “Türkiye rejimle anlaşarak Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimini tasfiye etmeyi, ortadan kaldırmayı hedefliyor” dedi.

Medya Haber’e konuşan Hozat, “Moskova’daki görüşme çok önemli. Başından beri Rusya ve İran Ankara ile Şam’ı uzlaştırmaya çalışıyor. Türkiye’nin artık bu denklemin içerisine girdi. Şam’la görüşmeleri kabul etti. Şimdi bazıları Türkiye seçimlerden kaynaklı Şam’la görüşüyor diyor. Bu bir taktiktir diyenler var. Bu bir taktik değildir. Elbette amacı seçimleri kazanmak. Bu politika seçimlere de hizmet edecek. Ancak bundan ötesi de var. Türkiye Suriye politikasını değiştirdi. Rejimle anlaşarak, Kuzeydoğu Suriye özerk yönetimini tasfiye etmeyi, ortadan kaldırmayı hedefliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara’nın güdümündeki ‘muhalifler’ ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek siyasi çözüm için istekli olduklarını açıkladılar. Türkiye-Suriye ilişkine dair açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Suriye perspektifimiz aynı, değişmedi. Bu tabii ilk toplantıydı, bunların devamı gelecek. Dışişleri bakanları görüşecek. Ancak yeni görüşme için bir tarih ve yer belirlenmedi" dedi. Kalın, ayrıca Erdoğan’ın bugün Putin ve Zelenski ile de görüşeceğini açıkladı.

ORTAK DEVRİYELER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Suriye’nin kuzeyinde Rusya ile ortak devriyeler geliştirilebilir" dedi. Akar, üçlü toplantıya ilişkin ise şunları söyledi: "Yaptığımız görüşmenin devamı olacak. Bununla ilgili gerekli mutabakatlar sağlandı. Uzmanların tekrar buluşması şeklinde bu süreç devam edecek."