ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İran’dan beklenen karşılık bugün sabaha karşı geldi. İran, ABD’nin Irak’taki iki askeri üssünü vurdu. İşte son 24 saatte yaşanan tüm gelişmeler…

ABD ve İran karşı karşıya: Son 24 saatte ne oldu?

HABER MERKEZİ

İran, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak’ta ABD saldırısıyla öldürülmesi ardından bugün sabaha karşı ABD üslerine saldırı düzenledi. Taraflardan saldırının boyutu ve neden olduğu kayba yönelik farklı açıklamalar devam ediyor. Peki son 24 saatte bu aşamaya nasıl gelindi? Tüm yaşanan gelişmeleri başlık başlık derledik…

İRAN’DAN 13 İNTİKAM SENARYOSU

ABD’nin Kasım Süleymani operasyonuna İran’ın nasıl bir cevap vereceğine dair 24 saat içindeki ilk haber Reuters tarafından geçildi. FARS haber ajansından aktarılan habere göre, İran’ın masasında ABD’den intikam almak için 13 farklı senaryo bulunuyor. Ajansa açıklamalarda bulunan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Shamkhani, “Tahran yönetimi mevcut senaryolar üzerinden hangisinin uygulanacağına henüz karar vermedi. Ancak bunlar içindeki en zayıf olanı bile ABD için ‘tarihi bir kabus’ olacak” dedi.

CENAZEDE İZDİHAM

Bir haftadır İran’ın ABD’ye vereceği karşılığa ilişkin çeşitli haberler dolaşımdayken ülkenin öncelikli gündeminde ise Kasım Süleymani’nin cenazesinin defni vardı. Irak’ta ve Tahran’da düzenlenen törenlerin ardından Süleyamani’nin cenazesi dün memleketi Kirman’a gönderildi. Cenaz töreninde izdiham yaşanırken 50 kişinin öldüğü belirlendi. Yaşanan izdiham ardından Süleymani’nin cenazesinin defin işlemi ertelendi.

ZARİF: KARŞILIĞIMIZ ORANTILI OLACAK

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bu, devlet terörü ve İran’a yönelik silahlı saldırı anlamına gelir. Biz buna karşılık vereceğiz ancak bizim yanıtımız ‘orantılı ve yasalara uygun’ olacak” ifadelerini kullandı.

ABD: IRAK’TAN ÇEKİLMİYORUZ

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin ABD’den çekilmeye ilişkin bir mektup aldıklarını ve mektubun resmi olarak imzalı olduğuna yönelik açıklamalarına ilişkin konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak’tan çekilmiyor” dedi.

İran’dan askeri bir hamle bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soruya Esper, “İran’ın bir şekilde karşılık vermesini bekliyoruz. Her duruma karşı hazırlıklıyız” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Amerikan askerlerinin şimdi Irak’tan ayrılmasının “Irak’ın başına gelebilecek en kötü şey” olduğunu savundu.

İRAN, ABD ÜSLERİNİ VURDU

abd-ve-iran-karsi-karsiya-son-24-saatte-ne-oldu-672166-1.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, TSİ 02.00 sularında ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Aralık’ta Irak’a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü’ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti.

Açıklamada, ABD’nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, “Her durumda İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

İran medyası, il saldırıdan bir saat sonra ise ABD’nin Irak’taki üssüne yönelik “ikinci dalga” füze saldırısının başladığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak’taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, Irak’taki ABD üslerine saldırı konusunda Başkan Donald Trump’ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.

ABD BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sarallah Karargahı Komutan Vekili İsmail Kevseri, ABD’nin bölgeden çekilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde Washington’un her adımına karşılık vereceklerini söyledi.

Kevseri, “Yapmayacağımız bir şeyi söylemeyiz. Bu gece atılan adım başlangıçtı. ABD’liler bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bilmelidir” ifadelerini kullandı.

İRAN’DAN BAYRAK GÖNDERMESİ

İran Ulusal Güvenlik Meclisi üyesi Said Celili, saldırı ardından Twitter hesabından İran bayrağı paylaştı.

Trump, Süleymani’nin öldürüldüğü operasyon sonrası Twitter’da ABD bayrağı paylaşmıştı.

abd-ve-iran-karsi-karsiya-son-24-saatte-ne-oldu-672167-1.

SÜLEYMANİ TOPRAĞA VERİLDİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesi, TSİ 06.00 civarında Kirman kentinde toprağa verildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, dün yaşanan izdiham nedeniyle iki kez ertelenen Süleymani’nin cenazesinin defin işlemi gerçekleştirildi.

Haberde, ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne yapılan saldırıyla Süleymani’nin intikamının alınmasının ardından cenazenin defnedildiği vurgulandı.

TRUMP’TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Irak’taki 2 ABD üssüne İran tarafından yapılan saldırılara ilişkin, “İran’dan fırlatılan füzeler Irak’taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda.” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN’DAN BM’YE MEKTUP

İran yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gönderdiği mektupta, “ Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz” dedi.

‘80 ABD ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK’

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu kaynaklarına dayandırdığı haberinde füzelerin üsteki hassas ve hayati noktalara isabet ettiği, en az 80 ABD askerinin hayatını kaybettiği, birçok insansız hava uçağının, helikopterin ve askeri teçhizatın ciddi hasar aldığını iddia etti.

Amerikalı bir yetkili, CNN’e yaptığı açıklamada, İran’ın ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne balistik füzelerle düzenlediği saldırıda elde edilen ilk bilgilere göre ABD tarafından hayatını kaybeden olmadığını söyledi.

İRAN GENELKURMAYI’NDAN AÇIKLAMA

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, ABD’nin her türlü yeni adımında “daha ezici ve kesin bir karşılık vereceklerini” belirtti.

IRAK: CAN KAYBIMIZ YOK

Irak yönetimi, İran’ın ülkedeki ABD üslerine düzenlediği saldırıda Irak güçlerinden herhangi bir can kaybı olmadığını açıkladı.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, “Irak toprakları, 01.45 - 02.15 saatlerinde 22 füzeli saldırıya maruz kaldı. Söz konusu füzelerden 17’si Ayn el-Esed Hava Üssü’ne, 5’i ise Erbil’e (ABD üssüne) isabet etti.” ifadesi kullanıldı.

‘ABD’NİN KARŞILIĞI SAVAŞA NEDEN OLABİLİR’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD’nin karşı bir askeri eyleminin bölgede topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.