ABD’nin Philadelphia kentinde, 27 yaşındaki Walter Wallace’ın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan ve gece boyunca süren şiddetli protesto gösterilerinde, polisin etkisiz kalması nedeniyle ulusal muhafızların şehire gönderileceği açıklandı.

ABD yangın yeri: Şiddetli protestolar sonrası Philadelphia'ya ulusal muhafızlar gönderiliyor

ABD’nin Pennsylvania eyaletine bağlı Philadelphia kentinde, polisin üzerine bıçakla yürüdüğü iddia edilen 27 yaşındaki siyahi genç Walter Wallace’ın 10 el ateş edilerek öldürülmesinin ardından şehir adeta yangın yerine döndü.

Barışçıl şekilde devam eden Black Lives Matter (Siyahların Yaşamı Değerlidir) protestoları, Wallace’ın öldürülmesinin ardından polise yönelik saldırılara dönüştü. Yetkililer, gece boyunca protestocularla güvenlik güçleri arasında süren çatışmalarda 30 polisin yaralandığını duyurdu. Yetkililerden gelen açıklamalarda ise onlarca kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Gece boyunca süren eylemlerde, bir kamyonetin polise çarpıp kaçtığı, polis aracının ateşe verildiği ve mağazaların yağmalandığı görüntülendi. Polisin etkisiz kalması ardından, yetkililer tarafından yapılan açıklamada kente daha fazla polis gönderileceği ve ulusal muhafız birliklerinin de şehirde konuşlandırılacağı açıklandı.

'SİYAHLARIN ÖFKESİNİ HİSSEDİYORUZ'

Philadelphia Polis Departmanı Sözcüsü Tanya Little, dün akşam elinde silah bulunan bir kişinin ihbar edilmesi üzerine olay yerine giden polislerin 27 yaşındaki Wallace’la karşılaştığını aktardı. Wallace’ın elinde bıçak taşıdığını ve yere bırakması uyarılarına rağmen polislerin üzerine yürüdüğünü, bunun üzerine 2 polis tarafından göğsünden ve omuzundan vurulduğunu belirtti.

Polislerden birinin Wallace’ı aracıyla hastaneye kaldırdığını kaydeden Little, ancak kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğinin açıklandığını bildirdi.

Demokrat Vali Tom Wolf tarafından yapılan açıklamada, acil durum yönetmeliği kapsamında güvenlik güçlerine ek takviyelerin yapılacağını ve ulusal muhafız birliklerinin de şehirde konuşlandırılacağını açıkladı.

Philadelphia Emniyet Müdürü Danielle Outlaw ise Wallace'ın vurulduğu yerde incelemelerde bulundu. Outlaw, siyahların öfkesini hissettiğini söyledi ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yaşananlarla ilişkin bir açıklama yayımlayan Philadelphia Belediye Başkanı Jim Kenney ise "Wallace'ın vurulduğu an çekilen görüntüler, bazı zor soruların yanıtlanmasını gerektiriyor" dedi.

‘NEDEN ŞOK TABANCASI KULLANMADILAR’

Wallace'ın babası basına yaptığı açıklamada oğlunun yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti ve "Neden şok tabancası kullanmadılar?" sözleriyle polise tepki gösterdi.

ABD'nin çeşitli kentleri özellikle Mayıs ayından bu yana siyahlara yönelik polis şiddetini protesto amacıyla kitlesel eylemlere sahne oluyor.

Mayıs ayında Minneapolis kentinde Derek Michael Chauvin adlı beyaz bir polis memurunun, siyah Amerikalı George Floyd'u gözaltına alırken diziyle boynuna bastırarak ölümüne neden olması, geniş bir protesto dalgasının fitilini ateşlemişti. 15 eyalette ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle ulusal muhafız birlikleri konuşlandırılmıştı.

Reuters-AA-BBC