ABD yaptırımlarına karşı ortak çağrı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Küba halkına uyguladığı ambargo ve yaptırımlara yönelik tepkiler büyüyor. Afrika, Karayip ve Pasifik Devletleri Örgütü (OASACP) Bakanlar Konseyi, ABD’nin Küba’ya dönük ekonomik, ticari ve mali ablukasının kaldırılması yönünde çağrı yapan bir tasarı sundu. Tasarıda, ABD’nin Küba’ya dönük saldırgan Helms-Burton Yasası’nın 3’ncü Maddesi’ni yürürlüğe sokmasının Küba halkına büyük zarar verdiği kaydedildi.

Küba halkı ve hükümetine tam destek ve dayanışmanın sunulduğu tasarıda, ABD yönetiminin adaya dönük saldırgan politikasının Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilirlik Programı kapsamında derhal sonlandırılması istendi. Küba’nın Belçika ve Lüksemburg Büyükelçisi ve Avrupa Birliği (AB) Misyonu Başkanı Norma Goicochea Estenoz ise tasarının sunulduğu toplantıda, ABD’nin Covid-19 pandemisi döneminde ablukayı yoğunlaştırdığına dikkat çekti.

Öte yandan, Kuzey Makedonya’da sol parti Levica ise ülke hükümetine ABD’nin Küba ambargolarına desteği için tepki gösterdi. Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani’nin ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 26 Temmuz’da yayınladığı ve Küba’nın içişlerine müdahaleyi fiilen desteklediği belgenin imzacısı olduğuna dikkat çeken Levica, yaptığı açıklamada “ABD Dışişleri Bakanlığı belgesinin imzalanması, Küba’da onarılamaz hasarlar bırakacak olan askeri müdahaleleri desteklemektir. Makedonya, Küba’nın iç işlerine müdahale etmemelidir” denildi.