Washington’la S-400 krizini henüz çözemeyen Ankara, bu kez de ABD’den Patriot füzelerine talip oldu. ABD ile Rusya arasında denge politikası çöken iktidar, Washington’ı memnun etmek için harekete geçti.

ABD’yi memnun etme çabası

Haber Merkezi

Washington’ın tepkisine rağmen Rusya’dan satın alınan S-400’lerin akıbeti belirsizliğini korurken ABD’ye yakınlaşma çabaları dış siyasette zikzaklara neden oluyor. Biden yönetimini ikna edecek formül arayışlarını sürdüren Ankara’dan bu kez de geçmişte fiyatı yüksek olduğu bahanesi öne sürülen ABD yapımı Patriotlar için yeni bir hamle geldi. Önceki gün açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Pahalı olsa da almak istiyoruz” diye konuştu.
hangarda bekletme önerisi havada kaldı

Biden’ın ABD başkanlığına seçilmesinin ardından dış politikada U dönüşü yapan Ankara, Moskova ile Washington hattına sıkıştı. ABD ile yaşanan anlaşmazlıkların ardından Rusya ile kurulan geçici yakınlaşmanın etkisiyle satın alınan S-400’ler için ‘hangarda bekletme, Girit modeli’ gibi pek çok öneri havada kaldı. Dış politikada yüzünü yeniden ABD ve NATO eksenine çeviren iktidar bu kez de ABD yapımı Patriotlardan alabileceğini vurguladı. “Biz hep diyalogdan yana teklifler getirdik. Bugüne kadar kabul etmediler” diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Kendimiz üretinceye kadar hava savunma sistemine ihtiyacımız var” dedi. Çavuşoğlu, Biden yönetimine Patriot teklifi yaparak “Kongre’den geçirebilirse daha pahalı olmasına rağmen alabiliriz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’deki iç savaş sonrası hava savunma sistemine ağırlık veren Türkiye, 2013 yılında hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için NATO müttefiki ABD’den Patriot füzesi almak için başvuruda bulunmuştu. Ancak maliyetinin yüksek olduğu Nisan 2017’de Rusya tarafından üretilen S-400’leri almaya karar verdi. 2.5 milyar dolar ödenen Rus sistemleri 2019’da teslim alındı. Geçen yıl Sinop’ta test edilen S-400’ler Ankara’daki Hava Üssü’nde konuşlanmış durumda. Karar sonrası ABD’den sert tepki alan Türkiye, 125 milyar dolar ödeyerek ortağı olduğu F-35 projesinin dışına itildi. Washington’la CAATSA krizi patlak verdi. Gerilimin diploması ve ekonomideki maliyeti Türkiye için ağır oldu. S-400 krizinde çalışma grubu kurulması, sistemlerin hangarda kaldığı Girit modeli gibi arayışlar da sonuç vermedi.