Rusya’dan S-400 satın alan Hindistan’ın ABD’yle 3 milyar dolarlık silah anlaşması yapması gündemdeki yerini koruyor. Çin’le ekonomik rekabet içerisinde olan Hindistan’ın ABD tarafından ağır silahla donatılması bölgesel ortaklığın yeni gelişmesi olarak görülüyor

ABD’yle ortaklık peşinde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Hindistan’a yaptığı iki günlük resmi ziyaret bölgesel gelişmelere etki edecek yeni hamleler içeriyor. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de görüşmeler yapan Trump, Hindistan’la 3 milyar dolarlık silah ve savunma anlaşması yaparak ülkesine geri dönüyor.

Sınır komşusu Pakistan’la Keşmir krizi yaşayan, ülkesinde ‘Vatandaşlık yasası’ protestoları dinmeyen Hindistan’ın hem ABD hem Rusya tarafından silahla donatılmasının önümüzdeki günlerde bölgesel kimi olaylara tanıklık etmesine olası gözüyle bakılıyor.

ABD’yle varılan anlaşmaya göre, Hindistan hükümeti ABD’den Lockheed Martin/Sikorsky yapımı 24 adet MH-60R çok amaçlı deniz helikopteri alıyor. Bu alımla birlikte Hindistan son 18 yılda ABD’den toplam 20 milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat satın almış oluyor. Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alımı ise bu ay başında kesinleşmiş, Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi ilk teslimatın 2021’de gerçekleşeceğini açıklamıştı.


‘GÖÇ’ GÜNDEMDE

ABD’nin aynı zamanda Şangay İşbirliği Örgütü üyesi olan Hindistan’ın Çin’le rekabetini yakın mercek altına aldığı biliniyor. Geçen yılı dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip ülke olarak tamamlayan Hindistan en çok göç verdiği ülkelerden biri olan ABD’deki göçmenlik yasasıyla ilgili gelişmeleri de önemsiyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmelerde, Trump’ın katı göç politikasının da gündeme geldiği biliniyor.

Trump, ülkesine dönüş öncesi yaptığı basın toplantısında “Burası muazzam bir ülke ve pazar, insanlar da bizi seviyor” demişti. Hindistan Başbakanı Modi ise Hint kuvvetlerinin eğitim tatbikatlarının ABD kuvvetleri ile yapıldığını anımsatmış, “Uluslararası terörizmle mücadele etmek için işbirliğini artırıyoruz” demişti.