ABD yönetimi, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı açıklamayla, Rusya'nın ABD başkanlık 'seçimlerine müdahale etmesi' gerekçesiyle Moskova'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu. Buna göre 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. Yanı sıra Rusya bağlantılı 24 kurum ve kuruluş da ABD’nin yaptırım listesine eklendi. Söz konusu yaptırımlara Rusya ise "Söz konusu adımın sonuçları konusunda ABD’yi defalarca uyarmıştık" diye yanıt verdi.

ABD yönetimi Rusya’ya yeni yaptırımlarını açıkladı, Moskova 'Sonucu olur' dedi

ABD yönetimi, 'Kasım 2020 seçimlerine müdahale ettiği' ve 'Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılarda' bulunduğu iddiasıyla Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD'nin açıkladığı yaptırımlar kapsamında Washington'da görev yapan 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verildiği duyurulurken, Rusya bağlantılı 24 kurum ve kuruluş da ABD’nin yaptırım listesine eklendi.

Ayrıca Beyaz Saray'ın "Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı önlemler alıyor" denilen açıklamasında, 16 kurum ve 16 kişiye yaptırım uygulandığı ifade edildi.

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini duyuran ABD yönetimi, 14 Haziran 2021 tarihinden itibaren Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

SOLARWİNDS SALDIRILARINDAN RUSYA RESMEN SORUMLU TUTULDU

ABD’li kurumlara yönelik yapılan SolarWinds bağlantılı siber casusluk saldırıları kapsamında Rusya’nın resmen suçlandığı açıklamada, “ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi’ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor” denildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Kırım yarımadasını fiziksel olarak Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü'nün inşasında bulunan şirketler ve bazı Kırım yetkilileri de ABD'nin yaptırım listesine dahil edildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin yeni yaptırım kararı karşısında buna bir yanıt vermelerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Söz konusu adımın sonuçları konusunda ABD’yi defalarca uyarmıştık” dedi.

abd-yonetimi-rusya-ya-yeni-yaptirimlarini-acikladi-rusya-dan-ise-yaptirimlarin-sonucu-olur-yaniti-geldi-865011-1.

Sputnik Türkçe'nin aktardığına göre, Zaharova ayrıca, "Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters. Rusya yaptırımlara cevap verecektir, tüm sorumluluk ABD tarafına aittir. Moskova ile ilişkileri bozmanın bedelini ABD'nin ödeyeceğinin farkına varması lazım. Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Rusya Dışişleri’ne çağrıldı, kendisiyle yapılacak konuşma sert olacak" ifadelerini kullandı.

ÜST DÜZEY RUSYA YETKİLİSİ GROMOV DA LİSTEYE DAHİL EDİLDİ

Rusya'nın 2020 ABD başkanlık seçimini baltalamak için medya kampanyası yönettiği iddia edilen Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksey Gromov da ABD’nin yaptırım listesine dahil edildi. ABD Hazine Bakanlığı sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Gromov’un ABD seçimlerinde Biden’ı gözden düşürerek seçilmesini engellemeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

“ABD’NİN ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ BİZİ EN KÖTÜ SENARYOLARA HAZIRLIYOR”

Geçen ay Biden'in Putin'in bir "katil" olduğunu düşündüğünü söylemesinin ardından ABD-Rusya ilişkileri daha da gerilmişti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, "Amerika'nın eylemlerinin düşmanlığı ve öngörülemezliği, bizi genel olarak en kötü senaryolara karşı hazırlıklı olmaya zorluyor" dedi.