Beko Basketbol Liginde geçen hafta oynanan Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker

Beko Basketbol Liginde geçen hafta oynanan Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker derbi-sinde üzerinde uzun yıllar konuşulacak olaylar oldu. Geçen haftaki yazımda Efes Pilsen'in bu maça çok fazla ihtiyacı olduğunu ve iki hafta üst üste kaybettiğini bu maçı mutlaka kazanması gerektiğini ve kazanacağını da iddia etmiştim. Gerçekten de haklı çıktım ve maçı çok ihtiyacı olan taraf kazanmış oldu. Ancak maç Türkiye'nin gündemine içindeki olaylarla düştü. Maç içinde gelişen bir pozisyonda Mirsad'ın Marcus Haislip'e tokat atması ve Haislip'inde adeta bir boksör gibi Mirsad'ın kaşının üzerine çok sert bir yumruk atması bir anda sahayı karıştırdı. Allah'tan Haislip'i o sahada tek durdurabilecek oyuncu olan Kaspars Kambala araya girip Haislip'i saha kenarına aldı da olayların daha da büyümesini engelledi. Yoksa yumruklar çalışmaya devam etse sahada çok daha fazla olaylar olur ve iki takımdan da ceza alacak oyuncu sayısı artardı.

Yine basketbol haber bültenlerine ve gazetelerin baş sayfalarına kavga olayları ile girmiş oldu. Aslında olaya reklamın iyisi kötüsü olmaz gözü ile bakarsanız bu kavga basketbolün gündemde kalması açısından faydalı olmuştur diyebiliriz.

Ama benim tercihim hep büyük başarılarla basketbolün gündeme gelmesidir.

Ben gelişen bu olaylarda kim ne derse desin Mirsad Türkcan'ı suçlu buluyorum. Çünkü Mirsad'ın son zamanlarda saha da kendi arkadaşları dahil takışmadığı sataşmadığı hiç kimse yok. Hakeme en fazla itiraz eden o. Hatta rakip takımın kenar yönetimine bile birçok pozisyonda laf attığı TV kameralarına yansıyor. Yani kısacası Mirsad tecrübesinde bir oyuncunun artık bu hareketleri bırakması lazım.Kimse bana 'efendim Mirsad çok hırslı bir oyuncu ondan böyle davranıyor' demesin. Hırslı olması böyle saldırgan olmasını kesinlikle gerektirmiyor.

Efes Pilsen maçında meydana gelen olayda bile ilk kıvılcımı ateşleyen ve olayların buraya gelmesine sebep olan kişi kendisi. Ne gerek var rakip oyuncuya vurmaya kalkıyorsun.

Basketbol herkes tarafından centilmence ve elit bir kesin tarafından oynanan bir oyun olarak bilinmekte ve aklı selim oyuncular tarafından oynandığı kabul edilmektedir. Bu yüzden bazı oyuncuların yaptığı centilmenlik dışı hareketler basketbola hiç yakışmıyor. Üstelik Mirsad sebep verdiği bu olayla takımının mo-mentumunu bozarak takımını maçı kazanmasını engelledi.

O anda Fenerbahçe Ülker geriden gelerek farkı ıo sayıya kadar indirmiş ve rakibini yakalamak üzere idi. Ancak maça verilen aradan sonra Efes Pilsen kendine geldi ve tekrar aradaki farkı koruyarak maçı kazanmayı bildi. Keskin sirke küpüne zarar vermiş oldu.

Tabii bir yanlış anlamaya da sebep olmak istemiyorum. Mirsad'ı eleştirirken sakın Hais-lip'in yaptıklarını onayladığımı düşünmeyin.

Haislip'te Mirsad kadar hatta çok sert bir karşılık verdiği için Mirsad'tan daha fazla sorumludur. Zaten bu oyuncunun da bu konuda iyi bir sicili yoktur.

Burada en önemli görev ceza kuruluna düşüyordu. Nitekim 9'ar maç gibi önemli bir ceza vererek doğru bir karara imza attılar.