Mahkeme, C.Y., adkı kadını bıçakla yaraladıktan sonra ‘pişman olduğu’ öne sürülen Yusuf Y., adlı erkeğe ‘haksız tahrik ve iyi hal’ indirimi uyguladı

Ablasını bıçakladıktan sonra 'pişman oldum' diyen erkeğe, 'iyi hal' indirimi

Ablası C.Y.'yi bıçaklayarak ağır yaraladıktan sonra pişman olduğunu öner sürerek yardım isteyen Yusuf Y., adlı erkeğe, 'haksız tahrik' ve 'iyi hal indirimi' uygulandı. Yusuf Y., 5 yıl 7 ay 18 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Edinilen bilgilere göre, geçen yıl 23 Ocak günü Erzurum'un Tortum ilçesindeki dağlık alanda meydana gelen olayda, Yusuf Y., İstanbul'da yaşayan ablası C.Y.'nin Ardahan’a gittiğini öğrendi. Ardahan'a gelen Yusuf Y., ablasını İstanbul'a geri götürmek için ikna etti. İki kardeş İstanbul'a giden yolcu otobüsüne bindi. Ancak Yusuf Y., Tortum ilçesindeki bir akaryakıt istasyonunda, ablasını otobüsten indirdi. Ablasını, "Tepenin arkasında havalimanı var. İstanbul'a uçakla gideceğiz" diyerek, götürdüğü dağlık alanda, bıçakla yaraladı.

Olayın ardından Yusuf Y., önce 112 Acil'i aradı. Ardından da akaryakıt istasyonuna giderek yardım istedi. Gelen sağlık ekipleri bölgeye çıkamayınca ağır yaralı C.Y., sedye ile dağlık alandan alınarak, ambulansa ulaştırıldı. Yusuf Y., ise gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Yoğun bakımdaki tedavisinin ardından sağlığına kavuşan C.Y., taburcu edilirken, Yusuf Y., hakkında Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kardeşi tasarlayarak öldürme' suçundan gönüllü vazgeçtiği için 'kasten yaralama' suçu kapsamında 8 yıldan 13,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Yusuf Y.'den abla C.Y., şikayetçi olmadı.

‘TEK AMACIM KORKUTMAKTI’

Yusuf Y., ise ifadesinde, "Kendisini bulup, getirdik. Bir daha böyle bir şeyin olmaması hususunda uyardık. Daha sonra Ardahan’a kaçtı. Oraya gittim ve kendisini buldum. Bana ‘Beni İstanbul’a götürme, öldüreceksen burada öldür’ şeklinde sözler söyledi. Karnını doyurdum ve bir gece otelde kaldık. Ertesi gün otobüsle İstanbul’a doğru yola çıktık. Tortum'da otobüsten indik ve dağa çıkarttım. Kendimi kaybederek, bıçakladım. Öldürmek gibi bir düşüncem kesinlikle yoktu. Tek amacım korkutmaktı. Ablamı bıçakladıktan sonra kanları görünce paniğe kapıldım. Hemen 112’yi arayarak yardım istedim ve bulunduğumuz konumu gönderdim" diye konuştu.


HAKSIZ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİ

Yargılama sonunda Yusuf Y., 'kardeşi tasarlayarak öldürme' suçuna teşebbüs ettiği, eylemi tamamlamaktan gönüllü olarak vazgeçtiği için 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı, eylemin bıçak ile yapılması nedeniyle önce 3 yıla, ablanın organlarından birinin işlevini sürekli yitirmesi nedeniyle de 9 yıla çıkartan mahkeme, ‘haksız tahrik ve iyi hal indirimiyle’ 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. 6136 Sayılı Yasaya muhalefet suçundan da 10 ay hapis ile 500 TL adli para cezasına çarptırdı. Bu hüküm, geri bırakıldı.

'BAŞINDAN BERİ ÖLDÜRME KASTIYLA HAREKET ETTİ'

Mahkeme hazırladığı gerekçeli kararında ise sanığın soruşturma aşamasındaki beyanı ile mağdurun yaralandığı bölgelerin dikkate alındığında, öldürme kastı ile hareket ettiği anlatılarak, indirim gerekçeleri şöyle açıklandı:

"Mağdurun evden haber vermeksizin ayrıldığı, taraflar arasında önceki olaylar nedeni ile tartışma olduğu, sanığın bu olayların etkisinde kalarak eylemini gerçekleştirdiği dikkate alındığında, haksız tahriğin sanık üzerindeki etkisi dikkate alınarak verilen cezada, 1/4 oranında indirim yapılmıştır. Verilen cezaların sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri lehine takdiri indirim sebebi kabul edildiğinden sanık hakkında 1/6 oranında indirim uygulanmıştır. "

DHA