Aç kaldık aç!

HABER MERKEZİ

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yayımlanan OHAL kararnamelerinin üzerinden 4 yıl geçti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Mağdurlar İçin Adalet Platformu’ndan Doç. Bayram Erzurumluoğlu, “3'üncü yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri” adlı raporun sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre KHK’yle ihraç edilenler iş bulamadı, yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Son 3 yıldaki enflasyon oranlarının KHK'lileri ve yakınlarını yoksullaştırdığına dikkat çekilen rapora göre, mağdur yakınlarının hane halkı gelirlerinde yüzde 60'lık bir kayıp oldu. Yine rapora göre psikolojik desteğe ihtiyaç duyanların sayısında artış yaşandı.

GELİRLER DÜŞTÜ

Kadıköy Evlendirme Dairesi’ndeki açıklamayla kamuoyuna paylaşılan rapor bin 667 sayfadan oluşuyor. Rapor, ülkenin 81 ilinden 3 bin 104 kişi ve dünyanın 33 ülkesinden 201 kişinin katılımıyla oluşturuldu. Rapora göre OHAL öncesi aylık gelirleri ortalama 4 bin 600 lira olanlar gelirlerinin yüzde 70’ini kaybetti ve aylık gelirleri ortalama bin 400 liraya düştü. Raporda son 3 yıldaki enflasyon oranıyla KHK’lilerin ve yakınlarının daha da yoksullaştığına dikkat çekildi. OHAL mağdurları arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 46 olduğu belirtildi. Yine araştırmaya katılanların yüzde 50'si, bulunduğu yerden göç etmek zorunda kaldı. Raporda bir KHK'linin şu ifadesi yer aldı: “Çalıştığım işyeri kapatıldı. Çalışma lisansım iptal edildi. Mesleğimi yapamıyorum, simit satıyorum aç kaldım aç! Suçsuz yere mağdur edildim.”


YÜZDE 83'Ü DIŞLANDI

Toplantıda konuşan HDP’li Gergerlioğlu, KHK’lilerin çevreleri ile birlikte 1,5 milyon kişi olduğunu söyledi: “KHK'lilerin yüzde 83'ü toplumsal dışlanma yaşamış. OHAL mağdurlarının yüzde 50'si oturduğu yeri değiştirmiş, tehcire uğramış.” Gergerlioğlu, hazırlanan raporun Cumhurbaşkanlığı’na ve birçok demokratik kitle örgütüne iletileceğini aktardı.

Gergerlioğlu'nun ardından konuşan Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu ise KHK’liler arasında intihar oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Toplantıda söz alan HDP Milletvekili Hüda Kaya, "KHK'li olduklarını öğrenenler iş vermekten vazgeçiyorlar, ev bulamıyorlar” derken KHK ile ihraç edilen akademisyen Murat Sevinç şöyle konuştu: "Karşımızda ‘Olağanüstü hal kararnameleri Anayasa’ya uygundur’ diyen olmadı. Anayasa Mahkemesi de bu durumu incelemedi. İçtihat değiştirdi. OHAL Komisyonu ne yapıyor mesela? Nasıl bir komisyon benim işe dönüp dönmeme karar verebilir? Tekrar söylüyorum bu, hiç beğenilmeyen Anayasa’ya, evrensel ilkelere aykırıdır. Hukuken bu konuda da yazılacak hiçbir şey kalmadı. Adalet bir ilkedir. Bir ilke olarak adalet savunulmalı.”