Rize'de acele kamulaştırılma kararı alınan, 6 katlı binanın sakinlerinden ödenen 110 bin TL ile 160 bin TL arasındaki bedeller "kamulaştırmadan vazgeçildi" denilerek geri isteniyor.

Acele kamulaştırma yurttaşı mağdur etti

Rize'de yol yapımı için acele kamulaştırılma kararı alınan, 6 katlı ve 24 daireli Gazi Apartmanı sakinlerinden ödenen 110 bin TL ile 160 bin TL arasındaki bedeller geri isteniyor. Yeniköy Mahallesi’nde Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yapımı planlanan yola engel oluşturduğu için 2019 yılının Aralık ayında 6 katlı, 24 daireli Gazi Apartmanı için 'acele kamulaştırma' kararı alındı.

Binadaki hak sahipleri hesaplarına yatırılan 110 bin TL ile 160 bin TL arasında bedellerle kredide çekerek yeni daire aldı. Kimi borçlarını ödedi kimi ise kiraya çıkıp iş kurdu ancak Karayolları 10'uncu Bölge Müdürlüğü, 24 Mart 2021'de projede değişikliğe giderek, binanın yıkımı ve kamulaştırılmasından vazgeçti, hak sahiplerine ödenen bedelleri geri istedi. Karar, ekim ayında resmi yazıyla taraflara bildirildi. Karayolları 10'uncu Bölge Müdürlüğü'nce apartman sakinlerine gönderilen yazıda, "Daraltma kararı ile taşınmazın tamamının kamulaştırılmasından vazgeçilmiş olması nedeni ile acele kamulaştırma kararı ile tarafınıza ödenen bedelin, yazının tebliğ tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde idaremiz alacağının yasal faizi ile birlikte tahsili için aleyhinize icra takibi yapılacaktır” denildi.

ŞAKA GİBİ OLAY

Apartman sakinlerinden Cemal Erdem adlı yurttaş, hesabına yatan 140 bin TL ile üzerine kredi çekerek daire aldığını söyledi: “145 metrekare dairem var. 2019 yılında kamulaştırma oldu. Hesabıma 140 bin TL para yattı. Yatan parayla birlikte kredi de çekip Samsun’dan daire aldım. 2 sene sonra kamulaştırmadan vazgeçildiğini söyleyip, yatırılan parayı bizden geri istiyorlar. 10 gün içerisinde parayı vermezsek icra ve faizi ile alacağız dediler. Şu anda bunu geri ödeme şansım yok. Evim ipotekli onu da satamam. Şaka gibi bir olay yaşıyoruz. Burada hepimiz mağduruz, yetkililerden yardım istiyoruz.”

EN ÇOK DAVA RİZE'DE

Rize'de kamulaştırma ile ilgili problemlerin, kentteki yatırımların başlaması ile yoğunlaştığını belirten Baro Başkanı avukat Ümit Peçe, 300-350 bin TL değerindeki dairenin 200 bin TL’ye kamulaştırıldığını söyledi. Yasadan kaynaklı sıkıntılar olduğunu kaydeden Peçe, şöyle konuştu: “Arazi kıtlığı nedeniyle bu yasanın bu şekliyle uygulanması Rize özelinde ciddi sorunlar yaratıyor. Bu mağduriyetlerin de bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Çözümü de kamulaştırma yasasında değişiklik yapılması. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün en çok kamulaştırma yaptığı, en çok da dava açtığı illerin başında Rize'nin geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an Rize ile ilgili mahkemelerde derdest durumda 900'e yakın kamulaştırma davası devam etmekte.”

DHA