Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, Tibaş Parkı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na tahsis edilen kamusal alana yurt binası yapılmasına karşı yaptığı açıklamada, "Her belediyeyi hukuk içinde kalmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Hiçbir kurum bu imar suçuna ortak olmamalıdır; bu bağlamda devam eden davalarının, mahkeme süreçlerinin bir an evvel sonuçlanmasını talep ediyoruz" denildi

Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri: Kamusal alanlarımıza göz dikenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz

Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, Tibaş Parkı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na tahsis edilen kamusal alana yurt binası yapılmasına karşı direnişi devam ediyor.

Acıbadem Tibaş binasının önünde basın açıklaması düzenleyen Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, sürece ilişkin bilgiler paylaştı.

Açıklamaya göre Üsküdar Belediyesi, Kültür Merkezi yapacağını söylediği kamusal alanı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfına 49 yıllığına bedelsiz devretti. Vakfa tahsis edilen alana önce yurt, sonra mescit şimdi de market yapıldı. Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, yapılan usulsüzlüklerle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) başvuruda bulundu. İBB, yapmış olduğu incelemeler sonucunda, binanın taban alanı, çekme mesafeleri ve yüksekliğinin İstanbul İmar Yönetmeliğine aykırı olduğunu tespit etti. İBB, 29 Haziran tarihinde bina için yeniden işlem başlattı.

Yapılan açıklamada, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e tepki gösterildi. "Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, başta Acıbadem Mahallesi olmak üzere Üsküdar ilçemize vermiş olduğu tüm kamusal zararların hesabını adalet önünde verecektir" denilen açıklamada, "Devlet kurumlarının görevi halkın menfaatini korumaktır. Herkesi, her kurumu, her belediyeyi hukuk içinde kalmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz" çağrısında bulunuldu.

Devam eden davaların ve mahkeme süreçlerinin bir an önce sonuçlandırılması talep edilen açıklamada, "Kamusal alanlarımıza, parklarımıza, deprem toplanma alanlarımıza göz dikenlere karşı mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Parkımızı da Kültür Merkezimizi de gasp edemeyeceksiniz!" ifadeleri kullanıldı.

Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri'nin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"26 Mart 2017 tarihinde Tibaş Vakfı tarafından Park ve Belediye Hizmet Alanı olarak bağışlanan kamusal alanımıza, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler’in de katıldığı temel atma töreninde, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen 'Acıbadem Mahallesinde nefes alacak, çocuklarımızı yeşille buluşturacak bir alan yapmış olacağız, aynı zamanda bu arsa üzerinde Acıbadem Mahallemize yakışır bir kültür ve sanat merkezi yapacağız' diyerek Şehit Mete Sertbaş Parkı ile Acıbadem Kültür Merkezi’nin temelini atmıştır.

acibadem-tibas-parki-gonulluleri-kamusal-alanlarimiza-goz-dikenlere-karsi-mucadelemizi-surdurecegiz-753920-1.

"ORTADA NE KÜLTÜR MERKEZİ NE PARK VAR"

Aynı zamanda Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, inşaat alanının önüne diktiği reklam panosunda ana caddeden başlayan, yemyeşil bir park ve köşesinde küçük bir kültür merkezi vadederek, Acıbadem halkına üç yıl yalan söylemiştir. Ayrıca kültür merkezi olması gereken alanın, daha önceden bedelsiz olarak, 49 yıllığına Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na tahsis edildiğini de halktan gizlemiştir.

Gördüğünüz gibi ortada ne kültür merkezi ne de yemyeşil bir park var. Ortada görünen sadece imara uymayan plan, plana uymayan ruhsat, ruhsata da uymayan kaçak bir bina var.

Aradan geçen 3 yıllık sürede kazanılan her davadan sonra inşaata devam edebilmek için sürekli ruhsat değiştirilmiştir. En son kültür merkezi adıyla alınan ruhsatta, kültür merkezi yerine yurt, mescit ve file market açılmıştır. Aynı zamanda park alanı da vakfın arka bahçesi olarak kullanılacak şekilde gasp edilmiştir.

"YEŞİL ALAN OLMASI GEREKEN YERLER GASP EDİLDİ"

20.05.2018 İstanbul İmar Yönetmeliği der ki; 'Uygulama imar planında açıkça belirtilmediği takdirde TAKS (taban alanı genişliği) en fazla %40 olabilir'. Ancak Altunizade Uygulama İmar Planında TAKS açıkça %25 olarak belirtilmiş olmasına rağmen binanın taban alanı genişliği %58 yapılmıştır. Böylelikle park alanının Acıbadem Caddesinden bağı kopartılmış halkın ana caddeden park alanına geçişi engellenirken yeşil alan olması gereken yerler de gasp edilmiştir. Park alanı ile bina arasındaki çekme mesafesi 3 metre olması gerekirken 1,5 metre bırakılarak park alanına bir kez daha tecavüz edilmiştir.

Aynı zamanda kaçak binadan parka giriş için bir platform da inşa edilmiştir. Bu durum çocuklarımızın güvenliği açısından endişe vericidir. Platform bir an evvel yıkılmalı ve park ile kaçak bina arasına duvar örülmelidir.

Yarın burada gördüğünüz gibi bir market açılışı yapılacak. Peki bu kaçak binanın projesinde market var mıydı? Tabii ki hayır!

Önce milyonluk kamu arazisini 49 yıllığına bedavaya al, sonra buraya kaçak bir bina inşa et, yetmedi bir de markete kiraya ver!

Böylesine bir usulsüzlüğün, gaspın, talanın bir kamu kurumu olan Üsküdar Belediyesi koruması altında nasıl yapıldığına Acıbademliler olarak bir kez daha şahit olduk. Bu süreçte bizler, Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri olarak, yapılan bütün bu usulsüzlüklerle ilgili işlem yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunduk.

İBB, yapmış olduğu incelemeler sonucunda Gönüllüleri haklı bularak; binanın, taban alanı, çekme mesafeleri ve yüksekliğinin İstanbul İmar Yönetmeliğine aykırı olduğunu tespit edip, yapının kaçak olduğunu onaylamış oldu. 29.06.2020 tarihi itibariyle kaçak bina için yeniden işlem başlattı.

Bu doğrultuda, Üsküdar Belediyesi’nden; 'Bahse konu yere ilişkin maksimum TAKS değerinin aşıldığı ve planın yoğunluk ilkesinin ihlal edildiği anlaşıldığından, meri plan ve yönetmeliğe aykırı düzenlenen yapı ruhsatının ve yapı kullanma izin belgesinin iptal edilmesi, yapı tatil tutanağı düzenlenerek gereksiz yazışmalara mahal verilmeden yapılan yasal işlemlere ait onaylı evrak suretlerinin İBB’ye 15 gün içerisinde gönderilmesini' talep etti.

"MAHKEME SÜREÇLERİ BİR AN EVVEL SONUÇLANSIN"

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, başta Acıbadem Mahallesi olmak üzere Üsküdar ilçemize vermiş olduğu tüm kamusal zararların hesabını adalet önünde verecektir. Devlet kurumlarının görevi halkın menfaatini korumaktır. Herkesi, her kurumu, her belediyeyi hukuk içinde kalmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Hiçbir kurum bu imar suçuna ortak olmamalıdır; bu bağlamda devam eden davalarının, mahkeme süreçlerinin bir an evvel sonuçlanmasını talep ediyoruz.

Bizler diyoruz ki kamusal alanlarımıza, parklarımıza, deprem toplanma alanlarımıza göz dikenlere karşı mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Parkımızı da Kültür Merkezimizi de gasp edemeyeceksiniz! hukuk kazanacak, halk kazanacak!"