Adalet Bakanlığı, Ceren Özdemir cinayetinin ardından kapalı cezaevlerinden açık cezaevlerine nakil işlemleri için psikiyatri raporu istenmesine ilişkin kurumlara yazı gönderdi. Prof. Dr. Sercan, “Psikiyatr tek başına yeterli olmaz, bir heyet karar vermelidir” dedi

Açık cezaevine geçişte göstermelik önlem

İsmail ARI

Adalet Bakanlığı, Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'i katleden Özgür Arduç’un daha önce ‘iyi hal’ gerekçesiyle geçirildiği Rize Kalkandere Yarı Açık Cezaevi’nden iki kez kaçtığının ortaya çıkması üzerine yeni bir önlem aldı. Bakanlık, ‘kapalı cezaevinde kalan bir hükümlünün açık cezaevine geçmesinin uygun olup olmadığı’nın psikiyatrik kontrol sonrası kararlaştırılması için cezaevlerine bir yazı gönderdi.

Bir ceza infaz kurumundan hastaneye gönderilen yazıda, “Kurumumuzda hükümlü olarak bulunan … gerekli tetkik ve tedavisi yapılmak üzere hastaneniz ilgili kliniğine sevk edilmiştir. Adı geçenin açık ceza infaz kurumuna sevki ve izin kullanım durumlarında çevresine zarar verme açısından yüksek risk taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için gerekli muayenenin yapılarak sonucunda düzenlenecek raporun kurum tabipliğine, tedavi sonucunda tedavi masrafları ile ilgili giderlerin Sağlık Bakanlığı bütçesinden konulacak ödenek ile karşılanmasının gereği arz ve rica olunur” ifadeleri yer aldı.


SORUN SADECE PSİKİYATRİK DEĞİL

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Onur Kurulu ve Adli Psikiyatri Çalışma Birimi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sercan, “Psikiyatri akıl hastalığına bağlı tehlikeyi ayırt edebilir ve öngörebilir. Bir kişinin akıl hastalığı varsa zaten cezaevinde olamaz. Tartışılan kişiler bir akıl hastalığı olmayan kişiler. Bunların tehlikeliliği yalnız başına psikiyatrik bir sorun değildir. ‘Psikiyatri uzmanın da içinde olduğu bir kurumca’ belirlenmelidir. Ayrıntılar değişkenlere göre değerlendirilmelidir. Açık cezaevine geçecek kişinin bir kişinin suça yatkınlığı ve hem toplumsal hem de kriminal değerlendirme gerekir. Psikiyatrik değerlendirme tüm bunları yüzde 15’idir. Tek başına psikiyatr raporuyla bir kişinin salıverilmesini kararlaştırmak yanlış olur. Çünkü konu sadece psikiyatrik değil” diye konuştu.

CHP’nin hukukçu Milletvekili Murat Emir, “Durumu kurtarmaya yönelik bir şey olmamalı ve daha kalıcı bir önlem alınmalı. Bir psikiyatrın, bir görüşme ile bir hükümlünün çevresine zarar verip vermeyeceğini tespit etmesi pek mümkün değil. Heyet raporu ve uzun izleme gerekli. Bir muayenede anlaşılabileceğini düşünmek doğru değil” dedi.

MESELEYİ ANLAMAMIŞLAR

Bu uygulamanın mutlaka yönetmelikle düzenlenmesi gerektiğini belirten CHP'li Emir, şunları söyledi: “Açık cezaevine geçme hakkı olan kişilerin bir psikiyatristin 10 dakikalık muayenesi ile bu hakkı ihlal de edilebilir. Bir yönetmeliğe bağlanmalı herkes için aynı kural uygulanmalıdır. Açık cezaevine geçme rejiminin baştan aşağı ele alınması gerekiyor. O kişinin davranışlarının açık cezaevine geçmeye uygun olup olmadığı, uyum oranının nesnel ve bilimsel şekilde gözden geçirilmesi lazım. Adalet Bakanlığı'nın bu tavrı meseleyi hiç anlamadıklarını gösteriyor.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.