Liseye geçiş sisteminin planlanması sürecinde velilerin ve öğrencilerin tercihini görmezden gelen MEB, çok sayıda öğrencinin ‘değişik sebepler’ nedeniyle açıkta kaldığını duyurdu

Açıkta kalan öğrenciler için yeniden yerleştirme

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liseye geçiş sistemindeki plansızlık nedeniyle açıkta kalan öğrencilerin için yeniden yerleştirme yapılmasını istedi. Bakanlık, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini uyararak açıktaki öğrencilerin 27 Eylül’e kadar okullara yerleştirilmesi yönünde talimat verdi.

MEB’in il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, liseye geçiş sistemindeki plansızlığın itirafı niteliğindeki şu ifadelere yer verildi: “Liseye geçiş sürecinde bir örgün ortaöğretim kurumunda öğrenim görmek üzere tercih hakkını kullanmayan veya tercihte bulunmalarına rağmen herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrencilerden örgün ortaöğretime devam etmek isteyenlerin başvuruları 19-23 Ağustos 2019 tarihlerinde alınmıştır. 6 Eylül 2019 tarihine kadar da İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu ekranında görünen boş kontenjanı bulunan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Buna rağmen değişik sebeplere bağlı olarak halen bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler bulunmaktadır.”

BOŞ KONTENJANLAR DOLDURULSUN

‘Değişik sebepler’ nedeniyle açıkta kalan öğrencilerin örgün eğitime devam etmesi için formül arayışında olan Bakanlık, boş kalan okul kontenjanlarının doldurulması için çalışmalar başladı. Bu kapsamda, açıkta kalan öğrencilerin sınavla öğrenci almayan okulların boş kontenjanlarına, ‘Kayıt alanı, komşu kayıt alanı’ ve ‘Diğer kayıt alanı’ sıralaması ile yerleştirileceği belirtildi. Kontenjandan fazla başvuru olması durumunda ise öğrencilerin sırasıyla sekizinci, yedinci ve altıncı sınıf yılsonu başarı puanlarına göre öncelikli yerleştirileceği bildirildi. Milli eğitim müdürlükleri, yerleştirmelerin 27 Eylül Cuma gününe kadar tamamlanması konusunda uyarıldı.

2020 İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bakanlığın, 2020 yılında düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için çalışmalarının da şimdiden başladığı öğrenildi. MEB yetkilileri, liseye geçiş yapacak öğrenci sayısının 2020’de daha da artacağı öngörüsü ile başlatılan çalışmalar çerçevesinde okulların kapasiteleri ve yeni yapılacak okulların planlamasının masaya yatırıldığını söyledi.