Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli, meydana gelen ve binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun'un, deprem bölgesine ikmal ve yardım malzemelerini ulaştırmak için İstanbul'dan hareket ettiği açıklandı. Geminin 73 saatte ikmal ve yardım malzemelerini almak için Mersin’e, ardından tahmini 8 saat sonrasında ise İskenderun’a varması bekleniyor.

'Acil' müdahale gemisi yola çıktı: 3 gün sonra Mersin'e varacak
Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun'un, saat 09.30 itibarıyla İstanbul'dan İskenderun'a hareket ettiği açıklandı.

Geminin, tahmini 72 saatte ikmal ve yardım malzemelerini almak için Mersin’e, ardından tahmini 8 saat sonrasında ise İskenderun’a varmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, durum değerlendirmesi sonucu rota ve varış limanının değişebileceği belirtildi.

AA'nın aktardığı bilgiye göre, gemi, her türlü hava şartında görev yapabilecek nitelikler taşıyor.

Gemi kazalarına, deniz kirliliği ve yangınlara karşı operasyonel gücü artıran acil durum müdahale gemisi 87,8 metre boya, 19,5 metre genişliğe, 8,7 metre yüksekliğe, 1800 ton çelik ağırlığına sahip bulunuyor.

Gemide, acil durumlarda kurtarılan kazazedelerin ya da gemi personelinin acil bakım ve tedavilerinin yapılacağı 20 yatak kapasiteli bir hastane bulunuyor.

Hastane içerisinde, çağrı sistemi, lavabolar, tıbbi dolaplar, banyo, tuvalet, 20 hasta yatağı, yeterli sayıda sandalye, her yatağın başında sabit oksijen hattı, priz ve tedavi hizmetlerinde gerekli olan tüm ilaç ve tıbbi malzemeler yer alıyor.

6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 3 bin 432 kişi yaşamını yitirdi, 21 bin 103 kişi de yaralandı. Enkaz altında kalan insanlar kurtarılmayı bekliyor. Canını kurtaranlar ise dondurucu soğuk ve olanaksızlıkla mücadele ediyor. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı. Deprem felaketinin ardından 7 gün milli yas ilan edildi.