Manisa’da çarşamba günü meydana gelen depremin ardından bölge dün yine sallandı. Türkiye, Elazığ’da gerçekleşen 6,8’lik depreme kilitlenmişken uzmanlar, tedbirler alınmazsa depremin Ege’yi yerle bir edeceğini söylüyor

'Acil önlem alınmazsa Ege yerle bir olur'

Aycan KARADAĞ / Berkay SAĞOL

Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki 6,8’lik depremin yankıları sürerken gözler deprem riski yüksek olan Ege Bölgesi’ne çevrildi. Çarşamba günü Manisa Akhisar’da gerçekleşen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından bölge dün yine sallandı.

Saat 14.26’da meydana gelen ve merkezi Kırkağaç olan 4,8 büyüklüğündeki deprem İzmir, İstanbul, Bursa, Aydın ve Tekirdağ’da hissedildi. Deprem yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana geldi. Dünyada deprem riski en yüksek bölgelerin başında gelen Ege Bölgesi’nde, art arda gelen depremler, bu riski doğrular vaziyette. Uzmanlar ise tüm bunlara rağmen Ege Bölgesi’nde de n gereken derslerin alınmadığı konusunda hemfikir.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ:

"Türkiye’nin her tarafı faylarla dolu ve bu fayların çoğu bilinmiyor. Ancak büyük depremler olduktan sonra bu fayları öğreniyoruz. İzmir’de bulunan fay bu kenti tarih boyunca 3 kere yıkmış. İnsanlarımız deprem faylarını bilmek yerine depreme ne kadar hazırlıklıyız bunlarla uğraşmalılar. Konu sadece binayı sağlam yapmak değil. Depremde önce bir P dalgası gelir. İkincisinde ise gelen S dalgası sarsıntı meydana getirir. Bu dalganın özelliklerinden biri de sıvılarda ve ıslak ortamlarda kolay yayılamaz. 400 metre altında ise binanızı çatırdatacak demek.

Eğer S dalgasını geldiğini ve hızını saptayabiliyorsanız önleyici tedbirler alınabilir. Depremlerin dalgalarını, titreşimlerini bilmek ona göre hareket etmek gerekir. Bina yeniliyor, başka yapılan bir şey yok. Bu kesinlikle sağlıklı değil zaten bu, kentsel dönüşüm de değil. Eğer bir kentsel dönüşüm yapacaksınız oradaki ada bazını kontrol etmeli ve binaları analiz etmelisiniz. Ona göre bir dönüşüm yapılmalı. Yaptığımız çalışmalarla İzmir’e bütün bakma imkânı bulduk. İzmir’de sıkıntılı yerlere odaklanmamız gerekir. İzmir’in bütün düzlükleri deprem tehlikesi ile karşı karşıya.

acil-onlem-alinmazsa-ege-yerle-bir-olur-680960-1.
Zafer Akçığ

'MANİSA YERLE BİR OLABİLİR'

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Fethi Nazım Obus:

"1 haftadır sürekli depremlerin olduğu Manisa da diğer şehirler gibi depreme hazır değil. Manisa Valiliği ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin elinde hali hazırda riskli yapılarla ilgili bir rapor da yok. O sebeple Manisa şehri 5,4 şiddetinden büyük olası bir depremle yerle bir olma riskini bulunduruyor. Manisa’daki binaların çoğu 1999 ve 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış ve birçoğu yapıldıktan sonra denetlenmemiş, tekrardan sağlamlık raporu verilmemiş.

Bu Manisa için çok riskli bir durum. İnsanlara ev alırken mühendisin kontrolünde yapılan bir evin alınmasının önemini vurgulamak, hatırlatmak lazım. İnsanlar biraz ucuz ev almaktan ziyade bilime güvenmeliler. Manisa’nın depreme hazır olması için deprem master planı yapılması lazım."

acil-onlem-alinmazsa-ege-yerle-bir-olur-680961-1.
Nazım Obus

Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece:

"Manisa’dan da ciddi enerji yüklü fay hatları geçiyor. Manisa’da ciddi bir deprem bekliyorum ve bu deprem Akhisar’da yaşanan 5,4 şiddetinden daha büyük şiddette bir deprem olacaktır. O büyüklükte bir deprem Manisa’da çok yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Ev alırken insanlar, mutfağından, parkesinden ve dış görünüşünden ziyade binaları sorgulamaları lazım. Bina zeminlerinin iyi incelenmesi gerekiyor."

acil-onlem-alinmazsa-ege-yerle-bir-olur-680962-1.
Ali Aykut Ece
'DENİZLİ'DE AKTİF FAYLAR VAR'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Doç. Dr. Barış Semiz:

"Denizli aktif illerden biri. Her an burada deprem olacak gibi işlem yapılması gerekiyor. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayındaki büyüklükte depremler olmasa bile o büyüklüklere çıkabilecek Denizli ölçeğinde bekleniyor. Alınmış tedbir yok. Aktif faylarımız var. Aktif faylarımız çalışıyor ve enerji boşaltması gerçekleştirecektir. Boşaltma sistemleri de depremlerle oluyor. Aktif fay hatlarının olduğu yerlerde kentsel dönüşüm yapılması, yeni açılacak alanlarda sağlam zemin etüt raporlarının daha sağlam yapılması, denetleme mekanizmasının yerel yönetimler tarafından daha düzgün yapılması lazım."

acil-onlem-alinmazsa-ege-yerle-bir-olur-680963-1.
Barış Semiz

'1 BUÇUK MİLYON BİNA 25 YILDA ANCAK DÖNÜŞTÜRÜLÜR'

Şehirleri tarım alanlarına uzatmanın yıkım getirdiğini söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Şevket Murat Şenel şöyle konuştu:

"Denizli’nin Acıpayam ve Bozkurt ilçelerinde meydana gelen depremlerden sonra kapsamlı bir çalışma yürüttük. Acıpayam için, depreme meydana geldiği bölgeden ziyade ovanın içinde hasarın daha fazla olduğunu tespit ettik. Buralara bina yapmaya başladıkça bedelinin daha ağır olduğunu gördük. Şehirleri büyütürken, tarım alanlarına şehirleri uzatmalarının sonuçları. Bakanlık toplamda 1 buçuk milyon eski bina olduğu söyledi. 2019 yılında 300 bin binanın dönüştürüme hedefi tutmadı. 2020 için öngörülen hedef 65 bin açıklandı. 65 bin gibi rakamlar hedefleyerek bir buçuk milyon sorunlu binayı 25 yılda ancak dönüştürebiliriz. Van depremi 8 yıl önce oldu. Türkiye, 7-8 yılda bir şiddetli bir deprem ile karşı karşıya geliyor. Bu işi biraz daha hızlandırmak gerekiyor. 2000 yılından önce inşa edilmiş çok katlı binalar en riski olanlar."

acil-onlem-alinmazsa-ege-yerle-bir-olur-680964-1.
Şevket Murat Şenel