Tüketici Birliği Federasyonu'nun temmuz ayı raporuna göre, 36 milyon kredi kartının limiti dönem bitmeden doluyor. Araştırmaya göre, borcunu öteleyen tüketicilerin sayısı 20 milyonu bulurken, üç aydır bu sayıda artış yaşanıyor. Semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının arttığını belirten, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz “Acil önlem alınmasını gerektiren büyük bir sorun yaşanmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

Acil önlem çağrısı: 20 milyon kişi, kredi kartı borcunun tamamını ödeyemiyor
Fotoğraf: Depophotos

​Tüketici Birliği Federasyonu'nun, tüketicilerin kredi kartı kullanım alışkanlıklarına ilişkin kamuoyu araştırması sonuçları yayımladı.

‘Cüzdanımızda Ne Var?’ başlıklı rapora göre, tüketicilerin yüzde 33’ü kredi kart hesap özetinin tamamını ödeyemiyor. Borcunu öteleyen tüketiciler 20 milyonu bulurken üç aydır bu sayıda artış yaşanıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “36 milyon kredi kartının limiti dönem bitmeden dolmaktadır. Semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının arttığı tespit edildi. Bu sonuç, kredi kartı harcamalarının büyük oranda tüketicinin yaşamını sürdürmesi için zorunlu olarak satın almak zorunda olduğu kalemlerde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında konunun ele alınacağı duyurulmuş, ancak toplantı sonrası açıklama yapılmamıştır” dedi.

Acil önlem uyarısı yapan Deniz, aksi takdirde yasal takipte olan 750 bin tüketiciye, milyonlarca kişinin eklenmesinin kaçınılmaz olacağına dikkat çekti. Deniz, yasal takip süresinin 90 günden salgın dönemindeki gibi 180 güne veya daha fazla süreye çıkarılması, yasal takibe düşen kredi kartı borçlarının yanı sıra hesap özeti kısmi olarak ödenerek ötelenen borçlara da yapılandırma olanağı getirilmesi çağrısı yaptı.