İzmir Tabip Odası, acil servis hekimlerinin yaşadığı sorunları dile getirmek için yaptığı anketi açıkladı. Ankette, acil servis hekimlerinin yüzde 99’unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığı tespit edildi.

Acil servis hekimlerinin yüzde 99'u güvenlik kaygısı yaşıyor

BİRGÜN EGE

İzmir Tabip Odası, acil servis hekimlerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için 330 hekimin katıldığı bir anket düzenledi. Ankete katılan acil servis hekimlerinin yüzde 99'u çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığını söyledi. Anketin detayları İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı açıkladı.

Acil servis hekimlerinin yüzde 65’inin 24 saatlik nöbetler halinde çalıştığını belirten Op. Dr. Çamlı, “Ankete katılanların yüzde 95’i haftalık 40 saatten daha fazla çalışmaktadır. Hekimlerin yüzde 15’i çalışırken öğle ve akşam yemeği için ara veremediğini, yüzde 42’si ise nadiren ara verebildiğini bildirmiştir. Sadece yüzde 8’i istediği zaman diliminde yıllık izin alabildiğini ifade etmektedir. Katılanların yüzde 80’i Covid-19 salgını sürecinde acil servis çalışanlarına yeterli korunma sağlanmadığını belirtmiş, yüzde 86’sı ise salgın ile ilgili olarak acil serviste yeterli düzenleme yapılmadığını ifade etmiştir. Yüzde 35’i salgın sürecinde Covid-19 hastalığı geçirdiğini açıklamıştır” dedi.

BİR NÖBETTE 100’DEN FAZLA HASTA

Türkiye’de son yıllarda yıllık 110 milyondan fazla acil servis başvurusu yapıldığını ve nüfusa göre oranlandığında acil servislerin sadece acil vakaların bakıldığı yer olmaktan çıktığını dile getiren Op. Dr. Çamlı, “Hekimlerin yüzde 50’den fazlası bir nöbette 100’den fazla, yüzde 30’u 200’den fazla hasta baktığını ifade etmiştir. Hekimlerin yüzde 80’i başvuran hastaların yüzde 50’den fazlasının gerçek acil vakalar olmadığını ifade etmektedir. Üstelik hekimlerin yüzde 79’u acil olmayan hastalara hizmet vermeleri ya da acil olmayan müdahaleleri yapmaları için hastane idaresi tarafından baskı uygulandığını bildirmiştir” diye konuştu.

Op. Dr. Çamlı, sağlıkta şiddetle ilgili verileri ise şu şekilde açıkladı: “Sağlık çalışma alanlarında artan şiddet olguları hekimlerde çalışma alanlarında güvenlik kaygısı oluşturmaktadır. Çalışmamızda hekimlerin yüzde 99’unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığını gördük. Katılımcıların yüzde 39’u çalıştıkları acil serviste her ay 20’den fazla şiddet olayı yaşandığını, yüzde 92’si kendisinin şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu olayların çoğunluğu tehdit ve hakaret olsa da yüzde 18’i mobbinge, yüzde 8’i darp edilme, yüzde 2’si delici/kesici aletle tehdit veya yaralanmaya, yüzde1’i cinsel saldırı ya da tacize maruz kaldığını bildirdi. Dramatik olarak 4 hekim ateşli silahla saldırıya maruz kalmıştı. Yüzde 71’i yarısından daha azında bildirim yapıldığını yani beyaz kod verildiğini ifade etti. Ayrıca ankete katılanların yüzde 94’ü çalışma sürecinde kısa ya da uzun süreli tükenmişlik duygusu yaşadığını, yüzde 74’ü zaman zaman istifa etmeyi düşündüğünü ifade etti.”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Zeynep Altın ise, “Acil serviste çalışan hekim arkadaşlar tükenmiş durumda ve sağlık sistemi bu şekilde sürdürülemez hale geldi. Acil servislerde çok ciddi bir yoğunluk ve birikme var. Sağlıkta dönüşüm politikalarıyla bu yoğunluk çok fazla arttı. 5 dakikada bir randevu sistemiyle bu yük çözülemez. Acil servislerde hastalar yoğun bakım için beklerken çok uzun süre sedyelerde beklemek zorunda kalıyorlar. Hastalarımız mağdur oluyorlar. Bu yaşananlar bir şekilde şiddet olarak sistemin sorumlularına değil, sağlık çalışanlarına yükleniyor” ifadelerini kullandı.