YÖK’ün tüm uyarılarına rağmen, üniversiteler özel koşullardan vazgeçmiyor. Turgut Özal Üniversitesi tarafından verilen ilanlar kişiye özel şüphesi uyandırdı.

Açılan her ilan bir kişiye özel

Berkay SAĞOL

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından akademik kadro istihdamında ‘liyakat ve fırsat eşitliğini’ artırmak amacıyla, öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına rağmen, üniversiteler adrese teslim ilanlar vermeye devam ediyor.

Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen öğretim üyesi ilanındaki kişinin rektörün ve AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in de kuzeni olduğu ortaya çıkmasının ardından, 14 Mayıs’ta Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen öğretim görevlisi ilanlarındaki şartlar kişiye özel ilan şüphesi uyandırırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin de verdiği ilanın kişiye özel olduğu ileri sürüldü.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü için Öğretim Görevlisi ilanında, “Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği anabilim dalında yüksek lisans yapmış olmak. Afet Gerontolojisi alanında çalışmalar yapmış olmak” şartı arandı. Akçadağ MYO Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Anabilim Dalı için verilen Öğretim Görevlisi ilanında ise yabancı dil puan şartı aranmazken, kişiye özel ilan şüphesi uyandıran kriterler şu şekilde: “Kimya alanında yüksek lisans yapmış olmak. Hayvan kıkırdağında elde edilen antimikrobiyal kompozit malzemeler üzerine çalışmalar yapmış olmak.”

DEÜ’DE KİŞİYE ÖZEL İLAN İDDİASI

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 5 Mayıs’ta yapılan duyuruda, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü’ndeki Dr. Öğretim Üyesi için verilen ilanın kişiye özel olduğu iddia edildi. Açılan ilanda, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora yapmış olmak, Modernizm, milli kimlik inşası, kültür ve sağlık teknolojisi politikaları üzerine çalışmaları olmak” şartları arandı.

İlanın şartlarını, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geçen yıl atanan rektör yardımcısı Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp’a doktora tez danışmanlığı yapan Prof. Dr. Nejat Akar’ın kızı Başak Akar karşıladığı ileri sürüldü.

YÖK Ulusal Tez Merkezi’nin kayıtlarına göre Akar’ın, “Tıp fakültesi öğrencilerinin insan genetiği uygulamalarına yönelik risk algıları ve etik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi”, “Türk kimlik inşasında devlet tiyatrosu: Türkçe senaryolar üzerine bir içerik analizi” ve “Tıbbi biyoteknolojik ürünler kapsamında Türkiye’de biyopolitika ve vatandaşlık uygulamaları” başlıklarında çalışmaları bulunuyor.