Maraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler depremzedeler için dayanışma çağrısı yaptı. SOL Parti açıklamasında, “Bu acılar ancak paylaşarak ve dayanışmayla azaltılır. Biz de dayanışma için üzerimize düşeni yerine getireceğiz” denildi.

Acılar paylaşılarak aşılacak
Hatay’ın Güzelburç Mahallesi’nde yıkım büyük oldu. (Fotoğraflar: AA)

Haber Merkezi

SOL Parti: SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul, "Bugün yine büyük bir felaket haberiyle uyandık. O bölgede bu büyük felaketi yaşayan ve acı çeken tüm yurttaşalrımızın acısın paylaşıyoruz. Onlarla dayanışma duygusu içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Genel merkezimizde deprem kriz merkezi oluşturduk. Ülkenin dört bir yanındaki parti binalarımız da açık olacak ve dayanışma ihtiyacı için hazır bekleyecek. Bütün halkımıza, ülkemize geçmiş olsun diyoruz. Bu tür acılar ancak paylaşarak ve dayanışmayla azaltılır. Biz de dayanışma için üzerimize düşeni yerine getireceğiz" dedi.

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Önder İşleyen de deprem bölgesine hareket etti.

DİSK: DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan başkanlığında kriz masası oluşturulduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, "Ağır kış koşullarında deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan acil malzemeleri yetkili kamu kuruluşlarına iletmek üzere işyerlerinden başlayarak bir dayanışma seferberliği ilan edilmiştir. Uluslararası dayanışmayı büyütmek için uluslararası sendikalarla irtibat kurulmaktadır. Kan bağışı için tüm DİSK üyeleri seferber edilmiştir. DİSK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu'ndan oluşan heyet deprem bölgesine hareket etti. Gün dayanışmayı büyütme günüdür. Gün işçi sınıfının dayanışma bilincini ve birikimini yaralarımızı sarmak için seferber etme günüdür" denildi.

KESK: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), depreme ilişkin kriz masası oluşturulduğunu duyurdu. KESK’ten yapılan açıklamada, “Başta depremden etkilenen iller olmak üzere tüm Şubeler Platformlarımızla merkezi ve yerel koordinasyon içinde bir çalışma yürüterek yaraları sarmaya, acıları azaltmaya çalışacağız. Konfederasyon ve sendika Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerimizden oluşan heyetimiz en kısa süre içinde depremden etkilenen illerde olacaktır” denildi.

acilar-paylasilarak-asilacak-1123240-1.

EMEP: Emek Partisi (EMEP) yaşanan büyük depreme dair yazılı açıklamasında "Afet bölgesindeki kardeşlerimizle dayanışmak için hem bölgedeki örgütlerimiz hem de parti merkezimiz seferber olmuş durumdadır. Arama kurtarma çalışmaları için eğitimli arkadaşlarımız, maden işçileri örgütlü olarak bölgeye ulaşacaklardır. Evlerimiz, imkanlarımız, ellerimiz depremzede yurttaşlarımıza açıktır. Emek Partisi olarak depremzedelerin yanında, yanı başındayız" dedi.

İMO: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, "Başta deprem bölgesinde yaşayanlar olmak üzere tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Enkaz altında kalan yurttaşlarımızın en kısa sürede kurtarılmasını ümit ediyoruz. Bir kez daha, eğitimli kadrolarımız ve birikmiş deneyimlerimizle üzerimize düşeni yerine getirmeye hazır olduğumuzun altını çiziyoruz" açıklaması yaptı.

HDP, HDK, DB: Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) depremden etkilenen halklarla dayanışmayı büyüteceklerini ifade etti. HDP İstanbul Eş Başkanı İlknur Birol, yaşanan bu son depremin en büyük yıkımlardan biri olduğunu ifade ederek, “Bu topluma karşı kamusal görevlerini yerine getirmek yükümlü devlet, uygun bir biçimde konut yapımı yerleşim planlaması ve kişilerin bilinçlendirilmesi, örgütlü hale getirilmesiyle yapmalıydı. Ancak bu meseleye ilişkin tutumun sadece afet olduğunda konuya müdahale edilecek şekilde organize olma hali biçiminde geliştiğini yaşadığımız bütün derin üzüntü veren bu felaketlerden sonra görüyor ve bir kere daha ifade ediyoruz. Yapılması gereken önlemi önceden almaktır. Partimiz afetten etkilenen bölge ilerimizin bütün parti teşkilatlarıyla birlikte, Diyarbakır merkezli bir bölge koordinasyonu kurmuştur. Yerelden alınmış bilgilerle birlikte dayanışmayı ve yardımlaşmayı büyütecek şekilde hızla organize olmuştur. Yetkililerimiz deprem yerine intikal etmiştir. Eş başkanlarımız başta olmak üzere milletvekillerimiz deprem bölgesinde çalışmaları koordine etmek üzere oradalar” dedi.

TKH: Türkiye Komünist Hareketi, "Depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun. Tüm ihtiyaçların karşılanması için dayanışmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÖP: Toplumsal Özgürlük Partisi ise "Depremden etkilenen bölgelerle dayanışma için tüm halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz. Sözcüler Kurulumuz ile partili yoldaşlarımız arama-kurtarma ve yardım çalışmaları için bölgede seferber edilmiştir" dedi.

Devrimci Parti: Devrimci Parti de, "Deprem değil rant öldürüyor! İnsan yaşamının önemi değil sermayenin kâr kazancının belirlediği yapılaşma karşımızdaki tablonun "doğal bir afet" sonucu olmadığını gösteriyor. Her afette saray değil,halkın yaşamları yıkılıyor" açıklaması yaptı.

Türkiye İşçi Partisi: TİP’den yapılan açıklamada, "Maraş merkezli ve çevre illerde de etkisini gösteren #deprem ile sarsıldık. Bölge illerinde pek çok binanın maalesef yıkılmış olduğu bilgisini aldık. Yaralılara şifa, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Tüm örgütlerimizde acil durum masası oluşturmak, arama-kurtarma ekiplerini harekete geçirmek ve afet bölgesindekilere gerekli yardımları iletmek üzere harekete geçmiş durumdayız. Tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun. Halkımız yaralarını dayanışmayla saracak" denildi.

Türkiye Komünist Partisi: TKP ise, "Önceliğimiz, depremden etkilenen yurttaşlarımızla dayanışmaya katkı koymak, elimizdeki kaynakları bu dayanışma için seferber etmek, partimize Türkiye’nin dört bir yanından gelen katkı ve yardım taleplerini en hızlı biçimde değerlendirmektir. Türkiye Komünist Partisi Genel Merkezi anlık bilgi paylaşımlarının yanı sıra, bugünden başlayarak bir hafta boyunca her gece saat 22’de, deprem bölgesiyle ve dayanışma çalışmalarıyla ilgili, gözlem, değerlendirme ve bilgilerin yer alacağı kapsamlı bir bülteni kamuoyu ile paylaşacaktır. Gün dayanışmayı büyütme günüdür" açıklaması yaptı.

Halkevleri: Halkevlerinden yapılan açıklamada da, "Deprem sebebiyle halkımıza acil şifa, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz. Şubelerimizde kriz masası oluşturulmaya başlanmıştır. Deprem bölgesinin ihtiyaçları için hemem harekete geçmeye başlayacağız!" ifadeleri kullanıldı.

TGS: Türkiye Gazeteciler Sendikası da "Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralıların sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. Güzel ülkemizin güzel insanları birbirine tutunarak bu zor günleri de atlatacaktır" dedi.