Türk Toraks Derneği’nin (TTD) uluslararası katılımlı 22’nci yıllık kongresi Antalya Belek’te gerçekleşti. Geçen çarşamba günü başlayan kongre önceki gün sona erdi. ‘Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya’ sloganıyla gerçekleşen kongreye 1350 hekim, yurtiçinden ve yurtdışından 480’i aşkın konuşmacı katıldı. Kongrede, bilimsel programların dışında halk toplum sağlığı sorunları da ele alındı. Kongrede konuşan TTD Başkanı Prof. Dr. Hasan […]

Acilen frene basılmalı!

Türk Toraks Derneği’nin (TTD) uluslararası katılımlı 22’nci yıllık kongresi Antalya Belek’te gerçekleşti. Geçen çarşamba günü başlayan kongre önceki gün sona erdi. ‘Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya’ sloganıyla gerçekleşen kongreye 1350 hekim, yurtiçinden ve yurtdışından 480’i aşkın konuşmacı katıldı. Kongrede, bilimsel programların dışında halk toplum sağlığı sorunları da ele alındı.

Kongrede konuşan TTD Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, “Göğüs hastalıkları, halk sağlığı alanlarında çeşitli oturumlar düzenledik. Bu yıl kongremiz uluslararası anlamda gerçekleştirildi. İlk defa hem Amerikan Toraks Derneği, hem de Avrupa Solunum Derneği tarafından onaylandı. Biraz daha küresel sağlıkla ilgili konulara girdik” dedi.

Kömürden vazgeçin!

Bayram’ın konuşmasında vurguladığı şey ise çevre ve hava kirliliğinin ölümlerde büyük neden olduğuydu. Termik santrallardan vazgeçilmesini gerektiğini kaydeden Bayram sözlerini şöyle sonlandırdı: “Akciğer hastalıklarının başlıca nedeni hava kirliliği. Küresel iklim değişikliği ve hava kirliliği iç içedir. Havayı kirlettiğiniz zaman karbon salınımı, sera gazlarında artış, küresel ısınma ve ona bağlı küresel iklim değişikliği, aşırı yağışlar, çölleşme, yangınlar, kasırgalar, seller geliyor. Ülkemizde de bunu yoğun olarak görüyoruz. Hava kirliliği ülkemiz için çok önemli bir sorun. Hâlâ enerjimizin önemli ölçüde kömürden, petrolden, doğalgazdan karşılıyoruz. Özellikle kömür çok kirletici. Kömürlü termik santrallarımız var. Artık bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Bütün dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.”

Prof. Dr. Elif Dağlı ise küresel iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulunarak “acilen frene basılmalı” dedi. “2040 yılında 1,5 derece sıcaklık artış olacak ve bu artış, birçok canlı türünün dünyadan silinmesine neden olacak” diyen Dağlı, sıcaklık artışı nedeniyle birçok doğa olayının meydana geleceğini dile getirdi.

İklim değişikliğinden en çok çocukların etkileneceğini belirten Dağlı sözlerine şöyle devam etti: “Eğer bugün 2030’a kadar 1,5 derece sıcaklık artışında dünyayı tutabilirsek, kurtarabiliriz. 2 dereceye çıkarsa dünyada canlı türü yaşayamayacak. Çok hızlı davranmamız lazım. Ekonomi ve siyasetle uğraşmak yerine çok hızlanmamız lazım. En çok çocukları etkileyecek.”