Açılmadan kamu zararına neden oldu

Sağlık meslek örgütleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylülde açılacağını duyurduğu Etlik Şehir Hastanesi’nin yapımının, firmalardan kaynaklı sorunlar nedeniyle 5 yıl geciktiğine dikkat çekerek "Kamuya işletme dönemi boyunca ciddi yük getirecek projede inşaat süresinin uzaması nedeniyle işletme süresinin kısaltılmaması, kamu zararını artıracaktır. Şirkete bugüne kadar gecikmeden kaynaklı ceza kesilip kesilmediği bilinmemektedir" denildi.

Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık-İş) Etlik Şehir Hastanesi'ne ilişkin açıklamasını yaptı. 3 bin 624 yataklı Etlik Şehir Hastanesi’nin 2013 yılında temelinin atıldığı anımsatılan açıklamada "Bu hastanenin açılması ile ilgili anlaşma, 42 aylık inşaat, 25 yıllık işletme süresi ile 28,5 yıllık tasarım, yap-finanse et-işlet-devret modeline göre yapılandırılmıştır. Etlik Şehir Hastanesi’ne 1,1 milyar avro yatırım bedeli öngörülmüştür, sözleşme bedeli ise 2,2 milyar avrodur" denildi.

5 HASTANE KAPATILACAK

Etlik Şehir Hastanesi’nin açılabilmesi için öncelikle Etlik İhtisas Hastanesi'nin kapatıldığı kaydedilen açıklamada, şimdi ise kentte faaliyet gösteren beş kamu hastanesinin daha kapatılacağı kaydedildi. Açıklamada, özetle şöyle denildi: "Bunlar, Dışkapı, Sami Ulus, Onkoloji, Etlik Zübeyde Hanım ile Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’dir. Birinci itiraz noktamız; projenin toplam süresi 28,5 yıldır. Projenin inşaat süresi, firmalardan kaynaklı sorunlardan dolayı 3 yıl 6 ay değil, 8 yıl 9 ay sürmüştür. Kamuya işletme dönemi boyunca ciddi yük getirecek projede inşaat süresinin uzaması nedeniyle işletme süresinin kısaltılmaması, kamu zararını artıracaktır. İkinci itiraz noktamız; proje temel atılma dönemi ele alındığında 2017 yılında teslim edilmesi gerekirdi. Şirket hastaneyi 2017’de teslim etseydi bu yıl içinde bu hizmetlerde ihalenin yenilenmesi gerekiyordu. Üçüncü itiraz noktamız; çok ciddi anlamda projede gecikme yaşanmıştır. Şehir hastaneleri projelerinde genel itibariyle, süresinde tamamlamama nedeniyle her 30 günü aşan gecikme nedeniyle toplam değerinin yüzde 0,03 değerinde ceza kesilmekte ve ceza bedeli toplam bedelin yüzde 10’nunu geçememektedir. Bakanlıktan bu üç noktada en kısa sürede kamuoyunu aydınlatmasını ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz.”