Justin Vernon’ın indie rock projesi Bon Iver beş yıl aradan sonra yeni stüdyo albümünü servis etti. 22, A Million adlı bu uzunçalar Bon Iver külliyatının en farklı ve en deneysel çalışması olarak karşımıza çıkıyor.

Acımasız, karmaşık ve güçlü

Büyük başarıların altında ezilmek kaçınılmaz olabilir ama düştüğün yerden kalkmak ve “Şimdi beni dinleyin! Ben o zirveyi sonuna kadar hak ettim” demek kolay değil. Bon Iver’ın tek adamı Justin Vernon için de kolay olmadı bu. 2011 yılında self-titled olarak yayımlanan bir önceki albümüyle Grammy kazandı, o yılın en iyileri arasında gösterildi. Sonrası yıllar süren depresyon hali. Sonrası biraz tatil. Sonrası yine müzik. “Beni depresyondan müzik kurtardı” diyor Justin Vernon geçen ayki mülakatında. Vernon tekrar ayağa kalktı. Tam beş yıl sonra gelen yeni albümü 22, A Million onun hayata dönüşüdür.

album-kritik-acimasiz-karmasik-ve-guclu-217750-1.22 A Million silahların bir an olsun susmadığı gerilimle çevrilmiş bir yeraltı filmi gibi. Gürültülü, karmaşık ve acımasız. Gürültülü çünkü akustik yönde ilerleyen 29 #Strafford APTS adlı şarkıda bile auto-tune vokallerle bozulmuş ritim söz konusu. Karmaşık çünkü hem kapak görselinde, hem de tüm şarkı isimlerinde birbirinden farklı semboller var. Acımasız çünkü Vernon kendisiyle yüzleşmekten korkmuyor. Her şarkı, her cümle, hatta her enstrüman girişi Vernon’ın müziğe ne kadar sıkı sıkıya tutunduğuna dair izler taşıyor.

Toplamda on şarkıdan oluşan albümde Vernon’ın yakın süreçte neler yaşadığının tüm detayları yok, ama tahmin etmek zor değil. Kimi zaman anlatılan aşkın, kimi zaman anlatılan nefretin ve çoğu yerde sound’a sirayet eden heyecanın izleri her şarkıda mevcut. Evet, oldukça kişisel bir kayıt 22 A Million. Ancak bu durum albümün etkisini azaltmıyor, aksine ona özgün bir yön sağlıyor.


Bon Iver kariyerinde on yılı geride bıraktı. Bu zaman zarfında pop ile sınırları zorlamak makasında ilk yola daha yakın durdu. Zaten Bon Iver’a Grammy’yi getiren de bu tercihti. 22 A Million tekrar o makasa dönüyor ve sınırları zorlamaktan yana tavır alıyor. Deneysel bir albüm bu. Açılış şarkısı 22 (OVER S∞∞N) ses verdiğinde bunu anlıyorsunuz. Unutmadan önceki cümleye bir ek yapalım: Güçlü bir deneysel albüm bu. 22 A Million baştan sona bütünlüğünü koruyor. Bu şimdiye dek bilinen Bon Iver’dan oldukça farklı ve kesinlikle çok etkili.

album-kritik-acimasiz-karmasik-ve-guclu-217751-1.