Açlık grevindeki göçmenler için uyarı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaklaşık iki ay önce oturma izni talebiyle açlık grevine başlayan 400 göçmenin durumu koalisyon hükümetinde çatlağa neden oldu. BBC’nin haberine göre, Vivaldi koalisyonu adı verilen hükümetteki sol partiler, açlık grevindeki göçmenlerden birinin hayatını kaybetmesi durumunda koalisyondan çekilecekleri uyarısında bulundu.

Sosyalist Partili (PS) Başbakan Yardımcısı Pierre-Yves Dermagne, “Göçmenlerden biri hayatını kaybederse hükümeti bir saat içinde terk ederiz” dedi. Hükümetteki diğer sol partiler Ecolo ve Yeşiller Partisi de göçmenlerin ölmesi durumunda istifa edeceklerini duyurdu. PS lideri Paul Magnette ise özellikle Flaman kesimindeki siyasi partilerin, aşırı sağcı muhalefete boyun eğdiğini belirterek, açlık grevini sona erdirmek için özel arabulucu atanmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

SİYASİ KRİZ KAPIDA

Başbakan Alexander De Croo ise sol partilerin bu kararına tepkili. Sel felaketi nedeniyle 31 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin kaybolduğu bir dönemde en son ihtiyaç duyulacak şeyin bir siyasi kriz olduğunu belirten Başbakan, “Bunu sırası ve zamanı değil. Sorun yaratmak yerine, çözmeliyiz” dedi. Sığınma ve göçten sorumlu bakan Sammy Mehdi ise, sol partilerin endişelerini anladığını vurgulayarak, amaçlarının, ölümleri önlemek olduğunu söyledi.

Daha önce ülkeyi terk etmeleri konusunda defalarca uyarılan göçmenlere toplu affa sıcak bakmayan Mehdi, eylemcilerin dosyalarının bireysel olarak ele alınabileceğini ifade etti.

Uzun süreden beri kaçak olarak Belçika’da yaşayan, sığınma başvuruları reddedilmiş ve hiçbir resmi belgesi bulunmayan 400 göçmen oturma izni talebiyle 23 Mayıs’tan beri açlık grevinde.

Brüksel’deki Beguinage Kilisesi ile Özgür Üniversite kampüsünde devam eden açlık grevinde fenalaşan dört göçmen ise hastaneye kaldırıldı.