Uzmanlara göre; kış aylarında kediler için 6 saat, köpekler için ise 17 saat ve daha fazla açlık hayati risk taşıyor. Sokak hayvanları için yapılabilecekler haberimizde.

Açlık hayati risk taşıyor: Sokak hayvanları için neler yapılabilir?

Haber Merkezi

Kış mevsimi, sokaklarda yaşamak zorunda olan hayvanlar için çok kolay geçmiyor. Başlarını sokacak bir yuvaları olmadığı gibi her gün yemek bulabileceklerinin garantisi de yok. Uzmanlara göre; kış aylarında kediler için 6 saat, köpekler için ise 17 saat ve daha fazla açlık hayati risk taşıyor. Bu saatlerin aşılması durumunda bu hayvanlar donarak hayatını kaybedebiliyor.

Bianet’te yer alan habere göre sokak hayvanları için yapılabilecekler şu şekilde:

ONLARI DOYURABİLİRİZ

Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor. İşte onlarla paylaşabileceğiniz bazı yemek önerileri:

►Evde yaptığınız ve yemeyeceğiniz yemekleri çöpe atmak yerine kaplara koyarak sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta ise yemek artıklarının bozulmamış olması. İnsana zarar veren hayvana da verebilir.

►Et ya da tavuk suyunun içerisine ekmek doğrayabiliriniz.

►Salam, sosis gibi besinler hayvanlar için zararlı olabilir. Bunların yerine kuru mamalara yönelebilirsiniz.

►Kuşlar için yarısını kestiğiniz pet şişelerin içine buğday ya da ıslatılmış ekmek koyabilirsiniz.

►Maddi durumunuz el vermezse kasabınızdan gün sonu etlerini alarak, haşlayarak verebilirsiniz.

►Eğer dilerseniz evlerini karton kutulardan da yapabilirsiniz.

►İmkan varsa dönemlik barınak olabiliriz

►Motorun sıcaklığından yararlanmak için kaputun altına ya da tekerleklerin üstüne sığınan küçük dostların zarar görmesini engellemek için aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun.

►Hasta hayvanların tedavisi için belediyeyle iletişime geçin.

►Hastalananları korumak veterinere götürüp tedavi ettirmek şart. Ancak eğer böyle bir imkanınız yoksa yine de onlara sırtınızı dönmeyin. Veterinerler zaten sokak hayvanları için bir indirim yapıyor. İlçe belediyelerinin sokak hayvanları için oluşturdukları özel klinikleri aramak da seçenek.

►Barınakta yaşayan üşüyüp aç kalan hayvanlar için eskimiş battaniye,kıyafet gibi eşyalarınızı bağışlayabilir, eski gazete, makarna ve mama ihtiyaçlarına da yardımcı olabilirsiniz.