Açlık kader değil
Fotoğraf: Evrensel

Yakup DURMUŞ

Adana Seyhan’da ağırlaşan yaşam koşullarına karşı “Geçinemiyoruz” diyerek iş bırakan saya emekçileri yüzde 120’lik zam talebiyle başlattıkları iş bırakma eylemlerinde 3 günü geride bıraktı. Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talep eden ayakkabı işçileri, zam talepleri tüm atölyeler tarafından kabul edilmedikçe makine başına oturmayacaklarını belirtti.

Karasoku Mahallesi’ndeki Büyük Saat yakınlarındaki arastada üretim yapan ve gün geçtikçe üretim masrafları artan saya işçileri, ağırlaşan yaşam koşulları karşısında yalnızca 2022 yılındaki kayıplarını değil, 2023’te de temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve insan onuruna yakışır bir ücret istedi.

İşçilerin taleplerini BirGün’e anlatan Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, “Yüzde 120’lik zam talebi bile ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz ücrete ulaşmıyor. Yoksulluk kader değil” dedi. Asgari ücrete getirilen yüzde 54’lük zammın kendilerini kurtaramayacağını kaydeden Özay, şöyle konuştu: “Şu an 55 firma taleplerimizi kabul etti. Ancak, talebimiz tüm firmalar tarafından kabul edilene kadar ne kadar sürerse sürsün direneceğiz. Yaşam koşullarımız kötüleşiyor. Normal şartlarda devletin açıkladığı enflasyon eklenmeden 24 TL ve üzerine yüzde 54,6 eklenmesi ve 30 lira üzerine çıkması gerekiyordu.”