Alım gücündeki hızlı düşüş nedeniyle ücretlilerin eline geçen para temel harcamalara bile yetmez hale geldi. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı kasımda 7 bin 786 lira olurken bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 10 bin 171 lira olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırı ise kasım ayında asgari ücretin 5 katına çıkarak 25 bin 364 lira oldu.

Açlık sınırı bir ayda 361 lira artarak 7 bin 786 TL'ye çıktı: Daha çok yoksullaşıyoruz
Fotoğraf: DepoPhotos

EKONOMİ SERVİSİ

Yüksek enflasyon halkın yaşama maliyetini artırmaya devam ediyor. Başta gıda olmak üzere temel mal ve hizmetlerde devam eden fiyat artışları karşısında satın alma gücü giderek geriliyor, sosyal adaletsizlik artıyor, gelir dağılımı bozuluyor. Türk-İş’in kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre 12 aylık mutfak enflasyonu yüzde 137 oldu.

Türk-İş araştırmasının kasım ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 7 bin 786 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan yoksulluk sınırı 25 bin 364 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 TL’ye yükseldi.

Türk-İş’te yapılan açıklamada yurttaşın gelecekteki ihtiyaçları için borçlanılarak tüketimlerinin sürekli öne çektiği belirtildi. Bu durum yurttaşın daha fazla tükettiği ve fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskının oluştuğu bir kısır döngüye neden oluyor. Ekonomik büyümede kısa vadede artış sağlansa bile bu büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması mümkün görülmüyor.

Alım gücündeki hızla devam eden düşüş karşısında, ücretlilerin ellerine geçen para temel harcamalarına bile yetmezken tasarruf ve yatırım yapmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Gıdada bile daha az adetli ve sık alışveriş yapılıyor. Haneye girmesi gereken gelir ile “insan onuruna yakışır bir harcama için” yapılması gerekli tutar arasındaki fark giderek açılıyor.

Dört kişilik bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken zorunlu harcama tutarı geçen aya göre 361 lira artış gösterdi. Yılbaşına göre ise bu tutar 3 bin 689 liraya ulaştı.

YOKSULLUĞUN DEVAMI

Ücret artışlarına ilişkin değerlendirmelere yer verilen açıklamada “İçinde bulunulan geçim şartlarını dikkate almadan, aşınmış ücret gelirlerini resmi enflasyon oranında ve kısmen biraz üzerinde artırmak mevcut yoksulluğun devamı anlamındadır. Öncelikle yapılması gereken, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tanımladığı “insan onuruna yaraşır” bir ücret geliri seviyesi belirlemektir. Enflasyona karşı korunması ve refah payı eklenmesi gereken gelir düzeyi belirlenen bu tutar kabul edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

aclik-siniri-bir-ayda-361-lira-artarak-7-bin-786-tl-ye-cikti-daha-cok-yoksullasiyoruz-1094747-1.