Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

TÜRK-İŞ'in her ay düzenli olarak yaptığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının sonuçları açıklandı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 349 TL iken, yoksulluk sınırın dört bin 395 TL olarak belirlendi.

Son araştırmalara göre 2015 Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin düzenli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması bin 349 TL iken; gıda, giyim, konut, ulaşım, sağlık gibi giderlerin toplamı dört bin 394 ira 87 kuruş olarak belirlendi. Böylece 2015 yılı ilk beş ay itibariyle aylık gıda tutarı 117 TL artış gösterirken, yaşam maaliyetindeki harcama tutarı ise 381 TL arttı.

YAŞAM MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
Asgari ücret 949.08 TL iken bekar bir çalışanın yaşama maliyeti bin 644 TL olarak hesaplandı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış gösterdi.

GIDADA 2015 MAYIS İTİBARİYLE;
Süt, yoğurt ortalama aynı fiyatta kalırken, peynir fiyatı 14-16 TL olarak hesaplandı. Et, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinde kıyma ve kuşbaşı etin fiyatında artış gözlendi. Meyve-sebze grubunda geçtiğimiz ay 4,15 TL B AY 3,52 TL'ye geriledi. Böylece et fiyatındaki yüzde 11,50'lik artış meyve-sebze fyatlarındaki artışın olumlu etkisini ortadan kaldırmış oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerde fiyatı değişmezken, un fiyatlarında artış görüldü.

ÇEREZ FİYATI ARTTI
Yağ fiyatları aynı kaldı.Çerez olarak adlandırılan fındık ve antepfıstığı fiyatı arttı. Çay, ıhlamur ve salça fiyatları ise değişmedi.