Depremin vurduğu kentlerden dördünde ara verilen eğitime tekrar başlandı. Diyarbakır'da vaktinden önce okullara çağırılan öğretmenler, okulların yeterince incelenmediğini belirterek endişelerini dile getirdi.

Açlıkla ölüm arasındayız
Depremler Diyarbakır'da da birçok binada hasara sebep oldu. (Fotoğraf: DepoPhotos)

Umut Can FIRTINA

Maraş depreminin vurduğu 11 ilin dördünde ara verilen eğitim yeniden başladı. Bu kentlerden Diyarbakır’da öğretmenler okullarda hasar tespiti bitmeden geçen hafta okula çağrıldıklarını söyledi. "Aç kalmakla ölmek arasında seçime zorlanıyoruz” diyen Öğretmen Sen İl Temsilcisi Demir, MEB’in denetimsizliğine dikkat çekti.


Bazı okullarda 1-2 hafta öncesinden, okulların hasar tespiti tam anlamıyla yapılmadan öğretmenlerin işe çağrıldığını aktaran Demir, “Bu okullara yaptıklarının yasal olmadığını mail ile ilettik. Mailler dikkate alınmayınca okulları aradık, onu da dikkate almadılar. Aradığımızda ‘okulları depremzedelere açtıkları, onlara destek oldukları’ gibi trajikomik cevaplar aldık. Durumun bu olmadığını hem velilerimiz hem de okulda çalışan üyelerimiz aracılığıyla biliyorduk. Son dönemde ‘psiko destek’ adı altında gönüllü olarak öğretmenleri çağırdıklarını söylediler, ama birçok öğretmene gönderilen mesaj ‘Gelmek zorundasınız’ şeklindeydi. Hem her öğretmen bu desteği sağlayamaz, hem de onların da psikolojik desteğe ihtiyacı var. Diyarbakır’da diğer illere göre yıkım az olsa da büyük bir barınma sorunu var, yeme içme sorunu var. Bunlar yaşanırken okullar göz önüne almayarak öğretmenleri çağırdılar” ifadelerini kullandı.

“Buradaki en büyük eksiklik MEB kaynaklı” diyen Demir şöyle devam etti: “Biz şikâyetlerimizi ilettiğimizde hemen bir denetim sağlansa, bu okullara yaptırım uygulansa böyle olmayacaktı. Ama MEB’de de ağır işleyen ya da hiç işlemeyen bir denetim mekanizması var. Öğretmenlerimize geri dönüşü de ne yazık ki bu şekilde oluyor.”

SENDİKA BUNU DA BAŞARACAK

“Gelmek zorundasınız” ifadesinin üstü kapalı bir şekilde tehdit olduğuna dikkat çeken Demir, “Bunu direkt söyleseler hukuki bir geri dönüşü olacağını biliyorlar. Son süreçte sendikamız hareketlendi, yaptığı işler görünür hale geldi. Diyarbakır’da öğretmenlere ‘Velilere mesaj atmayın, bire bir aramalar yapın’ diyerek yazışmaların sendikanın eline geçmesini engellemek istiyorlar. Hukuki süreçleri başlattık. MEB harekete geçmezse hukuki süreci onlar üzerinden de yürüteceğiz” dedi.

Adana’da benzer durumun yaşandığını belirten Demir, “Afetin psikolojik olarak henüz atlatılmadığı süreçte patronların bu yaklaşımı, eğitimin piyasalaştırılmasını karşımıza çıkarıyor. Yaşamımız patronların iki dudağı arasına bırakılıyor: Aç mı kalacağız, ölecek miyiz? Patronların ‘Bizim zaten MEB ile aramız çok iyi’ gibi şeyler dediği söylentileri dolaşıyor. Söylenti bile olsa ‘Elimizden hiçbir şey gelmeyecek mi?’ düşüncesi oluşturuyor. Ancak sendika olarak 1,5 yılda birçok işe imza attık, bu denetim mekanizmasını da işler hale getireceğiz.