Araştırma, hayvanların daha az kaynak bulunan yerlere uyum sağlamak üzere küçülerek evrimleşme süreci olarak tarif edilen “ada cüceliği”nin çok kısa zaman dilimlerinde dahi gerçekleşebileceğinin bir örneğini teşkil ediyor.

Ada cüceliği: 98 yıl önce iki adaya bırakılan kurbağa türü üçte bir küçüldü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hint Okyanusunda Madagaskar’ın doğusunda bulunan iki adaya 98 yıl önce insanlar tarafından bırakılan kurbağa türünün boyutları, yaklaşık üçte bir oranında küçüldü.

Afrika’dan şeker kamışı böceklerini yemeleri için 1922 yılında Mauritius adasına getirilen Afrika kurbağalarının bir kısmı, 5 yıl sonra sinek popülasyonunu kontrol altında tutmak için Reunion adasına götürülmüştü.

Biology Letters’da yayımlanan araştırma, hayvanların daha az kaynak bulunan yerlere uyum sağlamak üzere küçülerek evrimleşme süreci olarak tarif edilen “ada cüceliği”nin çok kısa zaman dilimlerinde dahi gerçekleşebileceğinin bir örneğini teşkil ediyor.

Science News’den Jake Buehler’in haberine göre, Güney Afrika Stellenbosch Üniversitesinden Biyolog James Baxter-Gilbert bu konuda, “Ada cüceliğini hayal ettiğinizde, bunun binlerce veya milyonlarca yıl içinde meydana geldiğini düşünürsünüz” dedi ve bu araştırmanın bu “süper heyecan verici” fenomenin çok kıza bir zaman diliminde gerçekleştiği göstermesi bakımından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu kurbağaların genetiği üzerine yapılan daha önceki araştırmalar sayesinde, adanın kurbağalarının muhtemel atalarının Güney Afrika Durban’da olduğu açıktı. Baxter-Gilbert, “Geldikleri gen haritalarını biliyoruz. Onların orijinal genetik haritadan nasıl değiştiklerini bir şekilde görebiliyoruz” diye konuştu.

Adadaki kurbağalar, Durban’daki 7 santimetrelik Afrika kurbağalarından oldukça küçüktü. Mauritius adasındaki dişi kurbağalar Durban’daki atalarından ortalama yüzde 34 daha kısayken, Reunion’dakiler ise yüzde 26 daha kısaydı. Mauritius’taki erkek Afrika kurbağaları yaklaşık yüzde 22 daha kısayken, Reunion’dakiler ise hemen hemen ata topraklarında kalanların ebatlarındaydılar.