Kasım 1984’te 58 yaşında aramızdan ayrıldı Ümit Yaşar Oğuzcan, Türk edebiyatının yalnız şairi. “Gözlerimiz kapalı olduğumuzdan başka, ömür boyu işimiz körebelik değil mi, şimdi fazla üzmüyor beni kekemeliğim, yaşamak da bir çeşit kekemelik değil mi?” demiş dizelerinde. Her ne kadar konumuz futbol olsa da onu da anmadan geçmeyelim, malum futbol gibi şiir de hayattır.

Kasım ayının ortalarında, ligin istikrardan uzak takımı Tottenham evinde Sheffield United karşısında. “Daha önce bir kez öldüm, aylardan kasımdı” demiş Amerikalı şair Anne Sexton, muhtemel kasım hüznünü en iyi anlatan. Son 5 maçında sadece bir galibiyet aldı Pochettino’nun takımı, iki maçta da sahadan puansız ayrıldı. Ligde oynadıkları son 26 maçın sadece 6’sında 3 puanı buldular. 2008-09 sezonundan beri 11 maçın sonunda en düşük puanla 11. sırada, lider Liverpool’un 18 puan gerisindeler. Onların da bu sezonki görüntüsü bolca hüzün, sevdalıları adına. Oysa sezon başında şampiyonluk adayları arasında yerini almıştı beyazlı takım, geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nde final oynamış, kaybettiği finalden sonra transfer döneminde 100 milyon sterlinin üzerinde harcama yaparak N’Dombele, Sessegnon ve Celso’yu kadrosuna katmıştı. İki transfer dönemini boş geçmelerine rağmen son 5 sezonda 3 yarı final, 2 final oynadıklarını hatırlatalım. En son şampiyonluk yaşadıkları sene dünyaya gözlerini açanlar şimdilerde 60’larına merdiven dayamış konumda. En kısa sürede toparlanmazlarsa uzun bekleyişleri sürecek, o yüzden bilhassa evlerinde orta sıra takımlarına karşı oynadıkları maçlar önemli onlar adına.

Misafir takıma gelince, Premier Lig’in en mütevazı kadrosuna sahip (82 milyon sterlin) olmalarına rağmen kök söktürüyorlar rakiplerine. Başarılarının sırrı savunmalarında, Leicester City ile birlikte ligin kalesini en iyi savunan takımı. 2019’da deplasmanlarda sadece bir maç kaybettiler, Liverpool ile birlikte dört profesyonel ligin en iyi deplasman karnesi. Yeri gelmişken hocaları Chris Wilder’a de selam çakmadan geçmeyelim. 52 yaşında eskinin sert savunma oyuncusu, futbol kariyerinde 11 takımın formasını giydi. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük kariyerine 2001’de 6. Lig (amatör) Alfreton Town’da başladı. Premier Lig’de yıldızı parlayan hocalardan.

Tarihe ‘Rememberance Day’ olarak geçen, her kasım ayının 11’inde, iki dünya savaşı ve sonrasında ülkesi için hayatını kaybeden askerler için yapılan saygı duruşundan sonra başlıyor 90 dakika. Tottenham 4-2-3-1 dizilişinde, ileri uçta Kane, arkasında Son, Alli, Lo Celso. Transfer döneminde Real Betis’ten kiraladıkları 23 yaşındaki Arjantinli orta saha takımla ligde ilk maçında. İlk bölümde misafir takım daha atak, 9. dakikada Fleck’in vuruşu Tottenham kalecisi Gazzaniga’da kalıyor. 15’te gole yaklaşıyor ev sahibi, Aurier’in sağdan kestiği topu kaleye gönderemiyor Kane. 20’den sonra baskıyı artıyor Tottenham, iki hücum beki Davies ve Aurier geniş alanlarda etkili. Topa sahip olduğu anlarda çabuk çıkıyor misafir takım, 30’da Lundstram’ın vuruşunda direkler gole izin vermiyor. Yaz döneminde takımdan ayrılmak istediğini dile getiren, sonrasında düzenli forma şansı bulamayan oyun kurucuları Eriksen’in yokluğunda pozisyon üretmekte zorlanıyor Tottenham. 37’de ilk lig golüne yaklaşıyor Lo Celso, plasesi az farkla dışarda. Topa yüzde 63 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 8 kez yokladığı devreyi golsüz kapatıyor Tottenham.

2. devreye yine baskılı başlıyor Sheffield United, takımın göze batan oyuncusu orta sahanın sağındaki 7 numaralı Lundstram. 51’de mutlak golü kaçırıyorlar, Mousset müsait pozisyonda kaleyi bulamıyor. Tottenham’da sakatlanan Ndombele’nin yerine Winks sahada. 58’de kaleyi ilk kez buldukları pozisyonda öne geçiyorlar, Sheffield savunmasında Stevens’in hatalı pasını yakalayan Son kaçırmıyor. 60’ta Sheffield United atağında Stevens’in arka direğe kestiği topu tamamlayan McGoldrick takımını beraberliğe taşıyor ama golden 4 dakika sonra VAR ofsayt nedeniyle golü geçersiz sayıyor, karar bence tartışmalı. Görünen o ki, VAR düzeninde atılan gole ne sevinmek ne de üzülmek mümkün, haliyle sevilmiyor. Ancak hak ettiği golü 78’de Boldock’un sağdan kestiği topta buluyor Sheffield. Kale arkasını dolduran 5 bine yakın Sheffield United taraftarının sevinci görülmeye değer. 86’da Aurier’in yerine Moura oyunda. 6 dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca 59.781 taraftarın önünde puanlar paylaşılırken Tottenham’da kayıplar devam ediyor.

Madem şair ile başladık yazıya, onun dizeleriyle bitirelim. En son şampiyonluğunu 1961’de yaşamış takıma gitsin mısraları: “Bu karanlık bitse artık, bir ay doğsa, bir deli rüzgâr çıksa; alıp götürse, yılların içimde bıraktıklarını...”