Adalar’da plan yapma yetkisinin İBB’den alınmasına tepki büyüyor. İlçedeki STK temsilcileri, dava açmakla yetinmeyeceklerini, kararın çevreyi korumakla ilgisinin olmadığını tüm kamuoyuna anlatacaklarını belirtiyor.

Adalar halkı mücadeleye hazır

Berkay DÜNDAR

Marmara Denizi ve Adalar’ın Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesi ve böylece Adalar’da plan yapma yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesi, Adalar halkını endişelendirdi. İlçedeki sivil toplum kuruluşları, kararın iptali için mücadele edeceklerini duyurdu. BirGün’e konuşan STK temsilcileri, yarın bir araya gelerek bu mücadele için bir yol haritası belirleyeceklerini söyledi.


BU KARAR SİYASİ

Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve mimar Ali Erkurt, karara karşı yasal itiraz yollarını araştırdıklarını belirtti. Düzenlemenin 1986 yılında hazırlanmış bir Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayandırıldığını belirten Erkurt, “Müsilaj ile ilişkilendirilerek Marmara Denizi ve içindeki adalarla birlikte çok büyük bir alan tek bir torba içine alınıyor. Böyle büyük çapta, koskoca bir denizi ilgilendiren bir karar ilk defa alınıyor. İşin içine bu kadar geniş bir alanı katmak siyasi bir durum” diye konuştu.

2 YILDIR HAZIRLIK VAR

Adalar Savunması’ndan Ömer Süvari, bu kararın kesinlikle doğayı koruma amacıyla alınmadığını vurguladı. Bu konunun yaklaşık 2 yıldır iktidarın gündeminde olduğunu belirten Süvari, “Daha müsilaj vs. yokken bu yönde hazırlıkları vardı. 2 yıldır Adalar’da çalışma yapıyorlar. Buna paralel olarak sit alanlarının dereceleriyle ilgili de bir çalışma yürütülüyor” dedi.

Sorunun yalnızca Adalar ile ilgili sınırlı olmadığını da ifade eden Süvari, “Kurumlar, yerel yönetimler karara tepki göstererek birtakım girişimlerde bulundu. En kısa zamanda tepkimizi ortaya koyacağız. Ama yalnızca Adalar olarak değil, tüm İstanbul olarak birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

DAVA AÇMAK YETMEZ

Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Öztunalı ise sivil toplum örgütleri olarak dava açacaklarını duyurdu. Öztunalı, “Bu karar hukuksal, siyasal ve toplumsal anlamda sıkıntılı. Bir şekilde büyük sermayeye yarayacak, Adalar’daki yapılaşmayı artıracak. Yaşamı ve kültürü bozacak” ifadelerini kullandı.
Bu karara karşı yalnızca hukuki yollarla mücadele etmenin yeterli olmayacağının altını çizen Öztunalı, “Bu karar, doğayı korumak için alınmadı, yeşil kalkınma denen şey sadece bir makyaj, bunun net şekilde anlaşılması gerekiyor. Kamuoyuna, Adalar halkına ve Marmara Bölgesi’nde yaşayanlara bu kararın ne anlama geldiğini anlatmak için ısrarla çalışacağız. Bunun için çalışmalara başladık. Bu hafta cuma günü bir araya geleceğiz. Elimizden gelen ne varsa yapacağız.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da önceki gün yaptığı açıklamada “Bu karar adil değildir, hukuksuzdur, işimize müdahaledir” diyerek, konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını duyurmuştu.