Adalar Kaymakamlığı, elektrikli araçları ‘karayolları kanunu’ gerekçesiyle hizmete başlatmazken şubat ayında ‘ilçede motorsuz alternatif ulaşım aracına geçilmesi’ yönünde karar aldığı ortaya çıktı. Aynı kararla ilçedeki tüm yollar ‘yaya yolu’ ilan edildi. İBB, sorunun çözülmesi için bütün girişimlerde bulunacağını açıkladı

Adalar Kaymakamlığı da elektrikli araç istemiş

HABER MERKEZİ

İstanbul Adalar'da faytonlar kalktı ama tartışmaların ardı arkası kesilmedi. Elektrikli araçların hizmete alınmasını engelleyen Adalar Kaymakamlığı'nın, şubat ayında ilçede ‘motorsuz alternatif ulaşım aracına geçilmesi’ yönünde karar aldığı ortaya çıktı. Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME), yine aynı kararla, Adalar’ın bütün yollarını ‘yaya yolu’ ilan etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaşananlara tepki gösterdi: “İBB tarafından satın alınan elektrikli araçlar, karayolları üzerinde hizmet vermeyecek. Bu nedenle, bu araçların karayolları üzerinde hizmet vermekte olan otobüs, minibüs, taksi gibi değerlendirilmemesi gerekiyor."

Adalar’da faytonların kaldırılarak yerine elektrikli araç getirilmesini 22 yıllık planlama sürecinin sonucu olarak gören İBB, 1998 yılındaki “Adalar’da faytonların 2000 yılına kadar kaldırılarak alternatif bir çözüm getirilmesi gerektiği” kararına işaret etti.


Kalıcı çözümler üretilmeli

İstanbul V Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 25 Haziran 2013 tarihinde aldığı kararda ise, şu ifadeler yer aldı:
“Adalar ilçesinde ulaşım sorunlarına daha kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla, ilgili yerel yönetimler ile işbirliği içinde Ulaşım Master Planı’nın hazırlanmasının istenmesine karar verildi.”

İBB, bu sorunun ilgili mevzuat ve yönetmelikte belirtilen şekilde kısa sürede çözüleceğini öngördüğünü ve gereken bütün girişimlerde de bulunacağını açıkladı.

Hizmete başlayamamıştı

Adalar'da faytona koşturulan atlarda geçen yıl Ruam hastalığı görülmesi sonrasında faytonlar durduruldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçtiğimiz gün Adalar'da tanıtımını yaptığı elektrikli araçlar, ilçe kaymakamlığı tarafından ‘karayolları üzerinde hizmet veren araç’ olarak değerlendirildiği için hizmete başlayamadı.

adalar-kaymakamligi-da-elektrikli-arac-istemis-747058-1.