Adalet Ağaoğlu’na Veda

Buket UZUNER

Adalet Ağaoğlu edebiyatımızın kraliçelerinden biridir, benim kuşağım yazarların pek çoğunun önünü açan, etkili bir edebî dil kurmuştur.

Yazar Adalet Ağaoğlu, modern Türk Edebiyatı’nın en önemli kadın yazarlarından biridir, kendinden sonra gelen yazarları etkilemiştir ve eserleri kültürümüzün hazine sandığına mirastır.

Cesur, atak ve gözü kara bir kadın yazardır Adalet Hanım.

Adalet Ağaoğlu, Türkiye’nin 1930-1980 arasındaki sosyolojik röntgenini çeken “Dar Zamanlar” üçlemesi: Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi ve Hayır romanlarının yarattığı heyecanı ve tartışmaları o sıralar yazmaya hevesli bir üniversiteli genç olarak hâlâ anımsarım.

Adalet Hanım, kendisine “kadın yazar” denmesini sevmezdi ama benim çok önemsediğim “Ölmeye Yatmak” romanında toplumsal baskıların, siyasi dengesizliklerin ve düzenin baskısına dayanamayarak Ankara ‘da bir otel odasında ölmeye yatmayı planlayan roman karakteri Aysel, yine de bir kadındır. Çünkü kadın olmak dünyanın her yerinde zordur fakat bizim gibi kadını yüzyıllarca nüfus sayımlarında insan olarak saymamış, saymaya başladıktan sonra şimdi de tümünü erkeklerin işlediği ama “kadın cinayeti” adı verdikleri kıyımla anılan ülkemizde daha da zordur.

Teşekkürler Adalet Hanım, devriniz daim ve uğurlar olsun...