Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Biz yürütmenin parçasıyız ve yürütme içinde kalmaya devam edeceğiz. Burada kimse Adalet Bakanı’na cübbe giydiremez. Hakimler, savcılar kendi kararlarını kendileri verecektir. Ben hiçbir davayla ilgili yorum yapamam” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Hiçbir davayla ilgili yorum yapamam

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yargılama süreçleri ile ilgili eleştirilere ilişkin konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargının işini yargıya bıraktıklarını belirterek, “Kimse Adalet Bakanı’na cübbe giydiremez. Ben yürüyen hiçbir davayla ilgili yorum yapamam” dedi.

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap görüşmeleri Adalet Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri ile devam etti. Bakan Gül, kendisine yöneltilen yargılama süreçleriyle ilgili eleştirilere cevap verdi.

Gül, “Yürütme mensubu olarak Bakandan dosyalarla ilgili savcının, mahkemenin vermesi gereken kararlara ‘Neden dava açmıyorsunuz’ sorularıyla muhatap olduk. Biz yürütmenin parçasıyız ve yürütme içinde kalmaya devam edeceğiz. Burada kimse Adalet Bakanı’na cübbe giydiremez. Hakimler, savcılar kendi kararlarını kendileri verecektir. Ben hiçbir davayla ilgili yorum yapamam. Var mı görüşüm elbette var. Ama ne zaman görevim biter avukatlık yaparım o zaman konuşurum” şeklinde konuştu.

"Sembolik bile olsa HSK Başkanı sıfatıyla da bu konuda bir görüşte bulunmam asla yakışık almaz" diyen Gül, şöyle devam etti:

"Mahkemeler, savcılıklar adalet bakanının taşra teşkilatı değildir. Bağımsızdır ve tarafsızdır. Yargının gözü bağlıdır. Kulağı da bu anlamda telkinlere kapalıdır. Yargı bu anlamda kendi kararını dosyaya bakarak alır. Yargı alanında konuşma yetkimiz yok. Yargının sözcüsü değiliz. Yargının sözü kararlardır. Yargı kendi anayasal yetkisini kendi kullanması lazım. Kim tutuklanacaksa kim serbest kalacaksa bunun kararını verecek yargıdır."

AÇIK GÖRÜŞLER 1 ARALIK'TAN İTİBAREN BAŞIYOR

Gül, Covid-19 süresince cezaevinde hükümlülerin, personelin sağlığı düşünülerek Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyeleriyle düzenlemeler, uygulamalar yaptıklarını belirterek, “Tüm çalışmalarımızı bu çerçevede yaptık. Sağlık Bakanlığı Bilim Kuruluyla koordineli olarak pandemi döneminde kapatılan açık görüşleri yapabilir miyiz diye çalışmalarımızı yaptık. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiye kararıyla açık görüşler uzun bir aranın ardından 1 Aralık Çarşamba günü başlayacak” ifadelerini kullandı.

(İHA)