Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olduğuna dair iddialar hakkında konuşan Bozdağ, "Türkiye cezaevlerinde işkence, kötü muamele yoktur" dedi. Bursa'da infaz koruma memurlarını taşıyan otobüse bombalı saldırı gerçekleştirilmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, "7 infaz koruma memurumuz yaralandı, hastanede ziyaretlerinde bulunduk, hepsinin sıhhati yerinde. Hayati tehlikeleri yok" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Türkiye cezaevlerinde kötü muamele yok

Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olduğuna dair iddiaları 'iftira' olarak niteleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerine yönelik iddiaların 'tamamına yakınının' abartma, çarpıtma ve kurgu olduğunu öne sürdü.

Bozdağ, Bursa'da infaz koruma memurlarını taşıyan otobüse yönelik bombalı saldırıya ilişkin de "Fedakarca gayret eden, çabalayan infaz koruma memurlarımıza karşı terör örgütü, terör eylemi düzenliyor ve ona karşı saldırıda bulunuyor. Bu, vahşetin başka bir yüzüdür" dedi.

Bozdağ, Ankara Hakimevi'nde Adalet Bakanlığı personeliyle bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmada, Bursa'daki infaz koruma memurlarını taşıyan servis aracına yönelik bombalı saldırıya değindi.Bozdağ, "Bugün de sabah saatlerinde Bursa'mızda infaz koruma memurlarımızdan Cengiz Yiğit kardeşim terör örgütünün kurduğu alçakça tuzak neticesi maalesef şehit oldu. Şehidimiz Cengiz Yiğit'e Allah'tan rahmet diliyorum. 7 infaz koruma memurumuz yaralandı, hastanede ziyaretlerinde bulunduk, hepsinin sıhhati yerinde. Hayati tehlikeleri yok" bilgisini verdi.

Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Son terörist etkisiz hale getirilene kadar Türkiye'nin mücadelesi devam edecektir. Terör örgütleri, devlette görev yapan askerlerimizi, polislerimizi, zabıt katiplerimizi, infaz koruma memurlarımızı, savcılarımızı, hakimlerimizi asla yıldıramayacaklardır. Bir terör eylemi yaptık, bir yere saldırdık diye beklentileri Türkiye'de çalışan güvenlik güçlerinin, infaz koruma memurlarının, hakim ve savcılarımızın, devletin diğer kurumlarının geri adım atacağını düşünüyorlarsa büyük yanılgı içerisindedirler. 40 senedir Türkiye'nin tutumu net şekilde ortadadır."

CEZAEVLERİNDEKİ KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE İDDİALARI

Son günlerde cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olduğuna dair iddiaları 'iftira' olarak niteleyen Bozdağ, cezaevlerine yönelik iddiaların 'tamamına yakınının' abartma, çarpıtma ve kurgu olduğunu savundu.

İnfaz sisteminin uluslararası ve ulusal denetime açık olduğunu ifade eden Bozdağ, 2005'te işkence suçlarında zaman aşımının kaldırıldığını, bunun da "Kendimize güveniyoruz, bizim ülkemizde işkenceye, kötü muameleye sıfır tolerans vardır, kim yaparsa yapsın üzerinize gideriz" anlamını taşıdığını öne sürdü. Cezaevleri yönetimine, cezaevlerinde çalışan infaz koruma memurlarına, infaz sistemine güvendiklerine işaret eden Bozdağ, cezaevleriyle ilgili iddiaları araştırmaya hazır olduklarını ve araştırdıklarını anlattı.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Altını çizerek söylüyorum, Türkiye cezaevlerinde işkence, kötü muamele yoktur. İşkence ve kötü muameleye sıfır toleransla yaklaşılmaktadır. Bu konuda gelen hiçbir iddia açıkta bırakılmamıştır. Her iddia incelenmiş, değerlendirilmiş ve bunlarla ilgili tahkikatlar yapılmıştır. Hem idari yönden hem de adli yönden ihtiyaç varsa tahkikatın yapılmasına hiçbir engel çıkarılmamıştır. Hepsi sonuna kadar yapılmıştır. Bundan sonra da yapılmaktadır. Ulusal denetim, ülke içinde, ülke dışı denetimlere bizim cezaevlerimiz sonuna kadar açıktır."

AA