Arabuluculuk Sınavı’na ilişkin usulsüzlük iddialarını TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “İddialarla ilgili olarak başlatılan inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa güncel akıbeti nedir?” sorularını yöneltti.

Adalet Bakanı Gül'e soruldu: Arabuluculuk Sınavı’na ilişkin iddialarla ilgili soruşturma başlatıldı mı?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Arabuluculuk Sınavı’na ilişkin usulsüzlük iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu, “5 bin kişinin alınacağı sınavı 6 bin 271 kişinin kazandığı, taban puanın 91 olduğu, 5 bininci sıradaki ile aynı puanı alan bin 271 kişinin de bu şekilde sınavı kazandığı açıklanmıştır” dedi. Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “İddialarla ilgili olarak başlatılan inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa güncel akıbeti nedir” diye sordu.

Sezgin Tanrıkulu, Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, 24 Kasım 2019’da yapılan Arabuluculuk Sınavı’na ilişkin iddiaları anımsattı. Tanrıkulu, “Sınavdan sonra soru ve cevaplar açıklanmazken adaylar, soru ve cevapları incelemeden itirazda bulunmak zorunda kalmıştır. Ayrıca bu kişilerden 40 TL ücret alınmıştır. 5 bin kişinin alınacağı sınavı 6 bin 271 kişinin kazandığı, taban puanın 91 olduğu, 5 bininci sıradaki ile aynı puanı alan bin 271 kişinin de bu şekilde sınavı kazandığı açıklanmıştır. Halkın, mantık ve olasılık hesaplarını alt üst eden bu sonuçlara inanması beklenmiştir. Mahkeme kararı yerine getirilmemiş; mahkeme tarafından üç sorunun iptal edilerek bunların diğer sorulara eşit şekilde dağıtılmasına ilişkin karar verildiği, ancak Bakanlık bürokratlarının bu kararı kapalı kapılar ardında uyguladığı iddiaları mevcuttur” dedi.

Tanrıkulu, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

► Bakanlığınızın 24 Kasım 2019 tarihinde düzenlediği Arabuluculuk Sınavı akabinde Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin verdiği karara göre sınavın soru ve cevaplarının açıklanması gerekirken mahkeme kararının yerine getirilmemesinin gerekçesi ve izahı nedir?

► Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin 3 soruyu iptal ettiği kararında soru ve cevapların yayımlanmasına da hükmedildiği halde, soru ve cevaplar neden yayınlanmamaktadır? Soru ile cevaplar ne zaman ve nasıl yayımlanacaktır?

► Kısmi olarak açıklanan 16 soruda dahi 3 hatalı soru çıktığı göz önüne alındığında, tüm soruların açıklanması durumunda daha çok hata çıkacağı ve sınavın tamamen iptal edileceği iddiası doğru mudur?

► Mahkeme kararında iptal edilen soruların eşit şekilde diğer sorulara dağıtılmasına ve puanların yeniden hesaplanmasına hükmedildiği halde, Bakanlık bürokratlarının bazı kişilere 3 puan ekleyip ‘kazandınız’, bazılarından ise 3 puan azaltıp ‘kaybettiniz’ diyerek SMS gönderdiği iddiası doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

► Anılan iddialar ile ilgili olarak başlatılan inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa güncel akıbeti nedir?”

ANKA