Adalet Bakanı Gül, hakim ve savcılar için de coğrafi teminat uygulaması getirileceğini söyledi. Ayrıca önümüzdeki günlerde 'idari sulh' çalışmasının TBMM gündemine sunulacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Gül: İdari sulh çalışması Meclis'e getirilecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye'nin sivil ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, darbe anayasasına son vermenin vaktinin geldiğini ifade etti.

Türk Parlamenterler Birliği'nin İstanbul Şubesince düzenlenen "Hukukun Üstünlüğü ve Yargı Reformu Konferansı"na konuşmacı olarak katılan Gül, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Türkiye'de herkesin 'Evet, bu benim anayasam' diyebileceği bir anayasaya ihtiyaç var" diyen Gül "Ülkemiz yeni yüzyılına, 2023'e girerken, ben inanıyorum ki Türkiye'de artık darbe anayasasına son vermenin vakti gelmiştir. Türkiye'nin sivil ve demokratik yeni bir anayasa ihtiyacı açıktır. Bunu da parlamentomuzun yapabileceğine inancımız tamdır. Milletimizin siyasete verdiği bir ödev vardır. Türk siyasetinin de demokrasisinin de gelmiş olduğu seviye bunu yapabilecek güçtedir" açıklamasını yaptı.

'3 TEMEL HASSASİYETİMİZ VAR'

3 temel hassasiyetlerinin olduğunu belirten Gül, bunları "Yargılamalar makul sürede olsun, hukuk kolaylaştırıcı ve erişilebilir olsun" şeklinde sıraladı.

Bakan Gül, seri ve basit yargılama usulleriyle de yargılamaların kısa sürede çözüme kavuştuğunu söyledi ve ekledi:

"Hakim ve savcılar için de coğrafi teminat uygulaması getirilecek. Hukukun insan yaşamını zorlaştıran değil, kolaylaştıran tarafta olması gerekiyor. Mevzuatın insanın hayatını kolaylaştırıcı hale getirmesi bir zorunluluktur. Bu konuda da özellikle alternatif çözüm yolları çok önemli bir müessese. Ülkemizde 1 milyon 750 bin ihtilaf, ara buluculuk yoluyla çözüldü. Uygulama kapsamında en önemlisi iki taraf da helalleşiyor, 'Hakkını helal et kardeşim.' 'Helal olsun.' İki taraf da memnun ayrılıyor."

'YURTTAŞ-DEVLET DAVALIK OLMADAN KOMİSYON ÇÖZECEK'

Reformlar kapsamında, 'idari sulh' çalışmasının önümüzdeki süreçte TBMM gündemine geleceğini kaydeden Gül, yurttaş ve devletin, davalık olmadan önce bir komisyon marifetiyle anlaşmasının yolunun bulunmaya çalışılacağını aktardı.

AA