Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı mensuplarının ‘şu ne der, bu ne der’ diye düşünmemesi gerektiğini ifade ederek “Yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya bakar, vicdanına bakar, hukuka bakar, Anayasa'ya bakar” dedi.

Adalet Bakanı Gül: Yargı birilerinin dediğine bakmaz, Anayasa’ya bakar

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'nun açılışına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ‘yargı bağımsızlığı’ konusunda açıklamalarda bulundu.

Yargının birilerinin dediğine bakmayacağını belirten Gül, şu ifadeleri kullandı:

“Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Bizim yargıçlardan, yargı mensuplarından beklediğimiz, 'Şu ne der, bu ne der, Adliyeye gelen insan şöyle bir şeyde bulunur, telkinde bulunur, şu nasıl bakar, nasıl değerlendirilir, bu konjonktürde uygun mudur?' Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya bakar, vicdanına bakar, hukuka bakar, Anayasa'ya bakar."

Adalet Bakanı Gül, sempozyum çıkışında ise gazetecilerin, "Anayasa Mahkemesi kararına uyulmayan bir yerde hukuk güvenliğinden bahsedilemez dediniz. Budan sonraki süreçte uymayan hakimlerle ilgili yaptırım olacak mi?" sorusu üzerine ise şunları kaydetti:

"Aslolan adaletin yerine gelmesi. Hakim, savcılardan beklentimiz, 'kim ne der, ne düşünülür' şeklinde değil, 'dosya ne der, Anayasa ne der, hukuk ne der' şeklinde. Esasen milyonlarca dosya içerisinde belli dosyalar gündemi meşgul ediyor, bu konuda bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Aslolan bu konuda, yani güncel meselelerden uzak bir şekilde hukukun, adaletin tesisi. Bu hususlarla alakalı HSK'nin ilke kararları var. Terfide bunlar dikkate alınıyor.”