Adalet Bakanı'ndan 'Ömer Kavili' açıklaması: HSK, konuyu inceliyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, avukat Ömer Kavili'nin, duruşma salonundaki tartışma nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanmasına, ardından da tahliye edilmesine ilişkin, "HSK, konuyu inceliyor" dedi.

Grup Yorum üyelerinin avukatlığını yaparken mahkeme heyetiyle yaşadığı tartışma sonrası “Davayı sulandırmak”, “Adalete olan güveni sarsmayı amaçlamak” iddiasıyla tutuklanan Avukat ömer Kavili, Cumhuriyet Savcısı’nın cezaevine gönderdiği talimatla tahliye edildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kızılcahamam'da AKP'nin 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısının yapıldığı otelde, tutuklandıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan avukat Ömer Kavili'nin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Avukat kökenli bir Adalet Bakanı olarak somut olayın ayrıntılarına ve işin esasına çok girmeden ilkesel düzeyde bir kaç noktaya dikkat çekmek isterim" ifadesini kullanan Gül, yargı mensuplarıyla avukatların, yaşanan olayda olduğu gibi karşı karşıya gelmelerinin arzu edilmeyen bir durum olduğunun altını çizdi.

"Hakim, savcı, avukat" üçlüsü olmadan yargılama faaliyetini yürütmenin mümkün olmadığını belirten Adalet Bakanı Gül, yargılama faaliyetinin bu temel üç aktörünün hukuka bağlılık, karşılıklı saygı ve nezaket ölçüleriyle hareket etmesinin, kişisel olarak sadece kendisinin değil, tüm toplumun ortak beklentisi olduğuna dikkati çekti.

"Hukuk devletinde hiç kimsenin suç işleme imtiyazı elbette yoktur" diyen Gül, "Önüne bir suç ihbarı gelmişse bunu işleme almak savcı için hak ve yetki olduğu kadar aynı zamanda bir görev ve sorumluluktur. Yargıyı, yargı mensuplarını ve avukatlarımızı gereksiz tartışmalardan uzak tutmak da hukuka ve usule riayetle olur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Gül, şöyle devam etti:

"Olayın hukuki olarak vasıflandırılması, delillerin takdiri, buna göre muhakeme işlemlerini yürütmek, yargı yetkisi içinde kalan konulardır. Yasal şartları olmuşsa ve ölçülü ise tutuklama gibi muhakeme tedbirlerine başvurmak da yine yargı mercilerinin görev ve yetkisindedir. Ancak bütün bu işlemlerin yine kanunda gösterilen usule uygun yürümesini temin etmek zorundayız. Eskiler 'usul esası mukaddemdir' derlerdi. Yine 'usul olmadan vusul' olmaz diye bir söz de vardır. Usule riayet etmediğiniz bir işi neticeye ulaştırmak mümkün olmaz."

"HSK KONUYU İNCELİYOR"

Avukatlık Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

"Yargılama faaliyetlerinin bir parçası olması sebebiyle avukatlar hakkında da bazı usuli güvenceler öngörülmüş. Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinde hüküm var. Kanun, 'Avukatlık görevinden doğan veya görev sırasında işlenen suçlardan dolayı avukatlar hakkındaki soruşturma, Adalet Bakanlığının vereceği izin üzerine yapılır' diyor. Son olayda bu izin prosedürü işletilmedi. Bu bir ihmal mi, yoksa yargı mercilerinin görev suçuna ilişkin bir yorumundan mı kaynaklanıyor, bu aşamada bilemiyoruz. Ancak HSK, konuyu inceliyor."