Adalet Bakanlığı, cezaevinde hayatını kaybeden 28 Şubat davasında hükümlü olan emekli Korgeneral Vural Avar’ın, Cumhurbaşkanı tarafından kendisine tanınan özel af için 16 Aralık'ta başvurduğunu açıkladı. Avar’ın Avukatı Ümit Kara “Cumhurbaşkanının özel af yetkisiyle ilgili bir başvurumuz olmadı” açıklaması yapmıştı.

Adalet Bakanlığı'ndan Vural Avar açıklaması: Özel af için 16 Aralık'ta başvuru yapıldı

Adalet Bakanlığı, cezaevinde 20 Aralık'ta hayatını kaybeden 28 Şubat davası hükümlüsü emekli Korgeneral Vural Avar'ın, Cumhurbaşkanı'na belirli durumlarda kişilerin cezalarını hafifletme veya kaldırma yetkisi tanıyan Anayasa'nın 104. maddesinden yararlanma talebinde bulunduğunu ve dilekçesinin işleme konulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bazı basın-yayın kuruluşlarında ve sosyal medya platformlarında ‘Hükümlü Vural Avar ceza infaz kurumunda vefat etmeden önce Cumhurbaşkanı tarafından kendisine tanınan özel af yetkisine müracaat etmedi’ şeklinde yayınlanan haberlerle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Hükümlü Vural Avar, 16 Aralık 2022 tarihli dilekçesi ile Anayasanın 104. maddesinden yararlanma talebinde bulunmuş ve bu dilekçe derhal işleme konulmuştur."

Anayasa'nın Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine ilişkin 104. maddesinde "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır" fıkrası bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde, “Cumhurbaşkanımız Vural Avar’la ilgili özel af yetkisini kullanmak istediğini bana söyledi ve süreci başlatmamızı da istedi. Biz merhum Avar’a bu dileği ilettik. Fakat başlangıçta müracaat etmedi. Rahmetli oluşundan çok az bir süre önce müracaatı oldu” açıklaması yapmıştı.

Ancak Vural Avar’ın avukatı Ümit Kara, Bozdağ’ın ‘Avar’ın müracaatı oldu’ açıklamasını yalanlamış, TELE1'e yaptığı açıklamada, “Başvuru yok. Çıkan raporla ilgili bir müracaatı vardı. Hastalık sebebiyle infaza ara verilmesi başvurusuyla karışmıştır belki. Bizim Cumhurbaşkanının özel af yetkisiyle ilgili bir başvurumuz olmadı” diye konuşmuştu.