Adalet Yürüyüşü’nün 22. gününde, Erdoğan’ın “Yürüyüşe izin verdiğine” dair açıklamasını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Adalet istemek ne zamandan beri birilerinin lütfuna bağlı oldu” dedi

Adalet birilerinin lütfuna mı bağlı?

UĞUR ŞAHİN
ugursahin@birgun.net
@uugurs

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Ankara’dan İstanbul’a başlatılan Adalet Yürüyüşü İstanbul’a yaklaşık 50 kilometre kala 22. gününü de dün tamamladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt veren CHP Lideri, “Adalet istemek ne zamandan beri birilerinin iznine, lütfuna bağlı?” dedi. Korteje katılımlar ise hâlâ devam ediyor.

En barışçıl eylem

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinden devam eden Adalet Yürüyüşü öncesi Kılıçdaroğlu, Tavşancıl'da bulunan Kurtuluş Savaşı simgelerinden Yahya Kaptan'ın mezarını ziyaret ederek güne başladı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “450 kilometreyi kimsenin burnu kanamadan, kimseye kötü söz söylemeden, herkesi kucaklayarak, bizim gibi düşünmeyen insanları alkışlayarak yolumuza devam ediyoruz. Provokasyonlar yapılmak isteniyor, onları alkışlıyoruz. En barışçıl eylemimiz bazı çevrelerde ciddi kaygılar, endişeler yaratıyor. Hiç kimse şunu unutmasın biz bu yürüyüşü 'adalet' adı altında yapıyoruz” dedi.

Erdoğan’a yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adalet Yürüyüşü’ne dair kullandığı, “Şiddet yaşanmadığı takdirde sonuna kadar izin veririm. En ufak hukuksuzluk olması halinde gereken müdahale yapılır” ifadelerine yanıt veren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Yine bazı çevreler 'efendim yürüyorsunuz ama işte biz izin veriyoruz', ne demek izin veriyoruz? Bu bizim anayasal hakkımız, insan olarak hakkımız, adalet istemek ne zamandan beri birilerinin iznine, birilerinin lütfüne bağlı oldu. Bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Pazar gününe yaklaşıyoruz. İnşallah hiç kimsenin burnu kanamadan hep birlikte Maltepe'de olacağız. Türkiye'ye ve dünyaya sesleneceğiz. Bu yürüyüşü niçin yaptık, hangi gerekçelerle yaptık, ne istiyoruz biz, bunu anlatacağız.”

Bu bir başlangıç

Öte yandan dün Sputnik’ten Elif Sudagezer’e konuşan Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün tamamlanmasının ardından sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Bu bir başlangıç, devamı da gelecek. Yapacağımız her eylemin bir toplumsal karşılığı olması gerekiyor. Parlamentoda ve parlamento dışında ne olacak? Bunları göreceğiz.”

Kadınlar yürüdü

70’ten fazla kadın ve LGBTİ+ örgütü dün, ‘Barış Gelini’ olarak bilinen Pippa Bacca’nın 2008 yılında Gebze’de öldürüldüğü yerden Adalet Yürüyüşü’ne katıldı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da kadın örgütleriyle birlikte kortejdeki yerini aldı.

Kortejde dün gazeteci İrfan Değirmenci, Cumhuriyet gazetesi yazarı Tayfun Atay, karikatür dergisi Leman’ın çizerleri, Artvin'in Cerattepe ilçesinde madene karşı direnen yurttaşlar, sanatçı Onur Akın, Eski SHP Genel Başkanı Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, Tuzla Tersane yan sanayi işçileri, DİKS’e Bağlı Birleşik Metal İş, Nakliyat İş ve Sosyal İş sendikalarından heyetler de katıldı. DİSK’e bağlı işçiler, “İşçiler adalet istiyor” sloganı attı.

Linç edilen askerin babası da yürüyüşte

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında İstanbul’daki Boğaziçi Köprüsü’nde linç edilerek öldürülen Hava Harp Okulu öğrencisi Murat Tekin’in babası Sedat Tekin de dün Adalet Yürüyüşü’ne katıldı. Önünde ve arkasında oğlunun fotoğrafını taşıyan Sedat Tekin, “Biz de adalet istiyoruz” dedi.