Adalet çığlığı göğe erişti

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, tam 898 haftadır kayıpların akıbetini sormak ve faillerinin yargılanmasını istemek için bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri, 898’inci hafta eyleminde 28 yıl önce Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Dernek köyünde gözaltında kaybedilen 20 yaşındaki Ali İhsan Çiçek, 44 yaşındaki Tahsin Çiçek ve 15 yaşındaki görme engelli Çayan Çiçek için adalet istedi.

ENGELLİYDİ

Oğlu Çayan’ın akıbetini soran anne Azize Çiçek, “Engelliydi, önünü görmüyordu. Askerler onu sürükleyip götürdüler. Çayan’ımın çığlığı göğe erişti. Kimliklerimizi aldılar, bizi sürgün ettiler. Perişan olduk. Başkalarının sokağına geldik, kiracı olduk. Ne eş, ne oğul kaldı” ifadelerini kullandı.

İNKÂR EDİYORLAR

Çiçek ailesinin avukatlarından Cihan Aydın, “Gözaltına alınanlardan bir süre haber alınamadı. Yapılan başvurularda gözaltına alınanların bir kısmının o dönem özel harekâta tahsis edilen Lice Bölge Yatılı Okulu’nda tutuldukları yönünde bilgiler alındı. Daha sonra gözaltına alınan köylülerden bir kısmı serbest bırakıldı. Ama Ali İhsan ve Tahsin Çiçek, serbest bırakılmadı. Anneleri o dönem birçok yere başvurdu. Ancak bilgi alamadı. 17 gün sonra 27 Mayıs’ta askerler bu sefer gelip Çayan’ı da aldılar. Maalesef Ali İhsan, Çayan ve Tahsin Çiçek’ten bir daha haber alınamadı” diye konuştu.

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Av. Nermin Kaplan şunları dile getirdi: “Çok sayıda tanığın önünde gerçekleşmesine rağmen operasyon ve gözaltı işlemi inkâr edildi. Tahsin, Ali İhsan ve Çayan Çiçek’in akıbetinin açığa çıkartılması ve işlenen bu insanlığa karşı suçun bilinen şüphelileri hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi talebimizi yineliyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Tahsin, Ali İhsan ve Çayan Çiçek için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 199 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”