Aladağ’daki tarikat yurdundaki yangında çocuklarını kaybeden aileler, olayın 1’inci yılında Bakanlık önünde bir araya gelerek, ‘adalet’ istedi

‘Adalet gelmedikçe bu yangın sönmez’

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016’da Süleymancılar Tarikatı’na ait öğrenci yurdunda çıkan ve 10’u öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının 1. yılında aileler Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya geldi. Ellerinde çocuklarının isimlerini taşıyan aileler, bugüne kadar olayla ilgili bir gelişme yaşanmadığını belirterek adalet talebinde bulundu.

‘Devlet yurdu hâlâ tamamlanmadı’
Olay nedeniyle yurt müdürünün de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edilirken, olayda hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri dün Ankara’ya gelerek Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Aileler, “Aladağ’a adalet gelmedikçe bu yangın sönmez” yazılı pankart açarak adalet sağlanmasını istedi.

Basın açıklamasını okuyan Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur, “Köylerde ilköğretimden sonra okul olmaması, var olan okullarda öğretmen olmaması, taşımalı eğitim koşullarının kaldırılması, devlet yurtlarının yetersiz olması, Aladağ’daki devlet yurdunun yıkılması, ailelere başka seçenek bırakmamaktadır. Ve, dava sırasında ailelerin açıkça belirttiği şekilde Milli Eğitim, kaymakamlık, muhtarlar tarafından tarikat yurduna yönlendirme yapılmıştır. Bugün hâlâ Aladağ’daki devlet yurdu tamamlanmadı. Kozan’dan 2 haftada bir çocukları köye getiren servis Milli Eğitim tarafından tamamen kaldırıldı. Köy yolları yapılmadı” ifadelerini kullandı.

‘Biz adalet arıyoruz’
Faciada yaşamını yitiren Semanur Aydoğdu’nun annesi Durdu Aydoğdu, bugüne kadar olayla ilgili bir gelişme yaşanmadığını ifade ederek, “Biz adalet istiyoruz. Biz adalet arıyoruz. Biz ağladık başka analar ağlamasın. Biz yandık başka evlatlar yanmasın. Adalet nerede? Devlet niye bizim çocuklarımızın hakkını aramıyor?” dedi.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ise, “Ne yazık ki 12 çocuğumuzun yanması yetmedi ki devletimiz orada hâlâ ne yurt açtı ne de geri kalanların eğitimiyle ilgili en ufak bir adım attı. Bir komisyon kuruldu ama o komisyonda hiçbir şey yapmadı. Aileler bu nedenle bugün Ankara’da. Buradan hükümete seslenmek istiyoruz. Artık bu anaların, bu babaların yürekleri yanmasın. Bir an önce bu çocukların eğitimleriyle ilgili sorunları bitsin, artık Aladağ’ın köyleri yola kavuşsun. Artık Aladağ’da doğan çocuklar eğitim haklarına kavuşsun” diye konuştu.