Şırnak Hezil Çayı'nda 6 ay önce ölü bulunan 17 yaşındaki Firdevs Babat davasının ilk duruşmasında, sanığın farklı ilde yargılanma talebi tepkiye neden oldu. Karara itiraz eden Avukat Baykal “Mağduriyet yaratıyorlar” dedi.

Adalet, ilk adımda sekteye uğratıldı
Fotoğraflar: Depo Photos

Sibel BAHÇETEPE

Şırnak’ın Uludere ilçesinde öldürülmüş halde bulunan Firdevs Babat’ın davasının ilk duruşmasında, sanık Ahmet Babat’ın “can güvenliği” olmadığı gerekçesiyle başka bir ilde yargılanma talebi tepki çekti. Taleple ilgili Adalet Bakanlığı'nın kararı beklenirken Babat ailesinin avukatı Hediye Gökçe Baykal, “Kendilerine bir mağduriyet yaratmak istiyorlar, tehdit edildiklerine dair en ufak bir somut delil bile yok. Adalet aramaya gittik ama ilk adımda sekteye uğradık” dedi.

Uludere ilçesinde, 18 Ağustos 2022’de kaybolan 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın cansız bedeni 20 Ağustos’ta Şırnak-Uludere yolunun 15’inci kilometresinde Hezil Çayı'nda bulundu. "Arkadaşımın doğum günü kutlamasına gidiyorum" diyerek evden çıktığı belirtilen ve bir daha haber alınamayan Babat'ın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmada akrabası Ahmet Babat tutuklandı. Babat hakkında “Çocuğu kasten öldürmek” suçundan açılan davanın ilk duruşması önceki gün Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Ahmet Babat, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulunduğu Erzurum Dumlu Cezaevi’nden katıldı. Fail Babat, dilekçesinde can güvenliğinin olmadığını iddia ederek, davanın başka bir kente alınmasını talep etti.

Firdevs BabaFirdevs Baba

MAĞDURİYET ÇABASI

Sanığın farklı kente naklini talep etmesine tepki gösteren Babat ailesinin avukatı, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nden Hediye Gökçe Baykal, BirGün’e yaptığı açıklamada “Duruşmaya gittik, sanığın can güvenliği sebebiyle duruşma yerinin değişmesi talebini gördük. Kendisinin ve ailesinin can güvenliğinin olmadığı gerekçesini sundu. Zaten Şırnak’ta değil Dumlu Cezaevi’nde ve duruşmaya da SEGBİS aracılığıyla bağlandı” dedi. Buna rağmen Fail Babat’ın avukatının “can güvenliği” gerekçesini sunduğunu belirten avukat Baykal, "Avukatı yine can güvenliği olmadığı iddiası ile duruşmaya katılmadı. Ama olayın olduğu tarihten bu yana 6 ay geçti. 6 aydan bu yana tarafların hiçbir somut vaka, bir savcılık şikayeti ya da karakol başvurusu yok. Yani tamamen hayali şekilde uydurulmuş bir gerekçe. Kendilerine bir mağduriyet yaratmak amacıyla uydurmuş olduğu bir durum” diye konuştu. Baykal, şöyle devam etti: “Savcılık nakli konusunda mütaala verdi. Biz de, diğer barolardan avukatlar da olmak üzere kadın örgütlerinden de arkadaşlarla birlikte itirazlarımızı dile getirdik. Mahkeme itirazları kabul etmedi. Dosyanın nakil için Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan görüş alındıktan sonra Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. Adalet Bakanlığı’ndan alınacak bir karar sonrasında nakil olacak. Aile de bunun üzerine tepki göstererek başka bir ilde olursa katılmayacaklarını söylediler. Bu dava kamuoyunda da ses getiren bir dosya. Desteği kırmak açısından böyle biz nakil talebinde bulundular. Sanık ile Firdevs uzaktan akrabalar."

Ahmet BabatAhmet Babat

BÜYÜK ÇELİŞKİLER VAR

Dosyada büyük çelişkiler olduğuna dikkat çeken Baykal "Sanık, çocuğu kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanıyor. Savcılık tasarlamadan davayı açmamış. Bizim buna ilişkin itirazlarımız olacaktı çünkü oluş şeklinde olayın tasarladığı görülüyor. Bunu beyanlarında ve ifadesinde de gördük. 6 aydır dosyada bir gelişme yok. Bizim bu duruşmada esasa ilişkin çok talebimiz olacaktı. Çok büyük çelişkiler var. Başka taleplerimiz de olacaktı ama bir şekilde sürüncemede bırakıldı. Adalet aramaya gittik ama ilk adımda sekteye uğradık. Eğer nakil talebi kabul edilirse, nakledildiği yerdeki mahkeme duruşma günü belirleyecek. Kabul edilmezse davaya 10 Mayıs'ta devam edilecek" dedi.

***

BUNU KABUL ETMİYORUZ

Mahkeme sonrası açıklama yapan Firdevs Babat’ın babası Tamer Babat, davanın başka kente nakil edilmesi talebiyle ilgili "Kabul etmiyoruz. Hiç kimsenin can güvenliği tehlikede değil, bu olayı yapanlar tutukludur. Bunu Ahmet Babat tek başına yapmadı. Bu dava burada görülmeye devam edilsin. Ailelerin canları tehlikede değil, dava başka yere taşınsa hiçbir duruşmaya katılmayacağız" dedi.