Migros’un işten attığı işçiler patron Tuncay Özilhan’ın villası önünde basın açıklaması yapmak istedikleri sırada gözaltına alındı. Polis müdahalesine tepki gösteren bir işçi, “Yok mu bu ülkede adalet?” diye sordu.

Adalet işçiye değil sermayeye

Deniz Güngör

İktidar ve sermaye salgın sürecinde ölen, en büyük ekonomik kaybı yaşayan, yoksulluk girdabının içerisine ittirdiği emekçileri işsizlikle ve gözaltılarla sindirmeye çalışıyor. Emekçinin hakkını araması engelleniyor. Son olarak Migros’un zam istediği için kovduğu işçiler patron Tuncay Özilhan’ın villası önünde eylem yapmak istedikleri sırada gözaltına alındı. İşçilerin örgütlü olduğu DGD-SEN 100’e yakın gözaltı olduğu bilgisini paylaştı.

İstanbul Esenyurt’taki Migros Depo işçileri direnişlerinin 16’ıncı gününde, Migros patronu Tuncay Özilhan’ın Beykoz’da bulunan villasının önünde gerçekleştirilen eylemde işçiler ve sendika yöneticileri darp edilip ters kelepçelenerek gözaltına alındı. Evin önünde gerçekleştirilen eylemde polis barikatıyla karşılaşan işçiler, gerçekleştirdikleri basın açıklamasında taleplerinin bir an önce karşılanması ve kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi. Özilhan ile görüşme talep eden işçiler, görüşme gerçekleşene kadar alandan ayrılmayacaklarını aktardıktan sonra polis ablukasına alındı. Ablukaya tepki gösteren bir işçi, "Ben buradaki polisleri kabul etmiyorum. Bu ülkenin utanması lazım” diye sordu.

Tuncay Özilhan’ın villası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, "İşçiler açlıkla terbiye ediliyor” derken bir işçi, "Artık 3 çocuğuma bakamıyorum” dedi.

'GEÇİNEMİYORUZ'

Zam istediler diye 257 işçinin işten çıkarıldığını söyleyen bir işçi, "Geçen sene asgari ücretle çalışırken bir şekilde geçimimi sağlıyordum. Ancak yapılan son zamlarla birlikte ben artık 3 çocuğuma bakamıyorum. Geçen sene 50 lira olan yağ bu sene 150 lira oldu. Patronumuzun yanına çıkıp, ‘Bizi duyun. Biz artık geçinemiyoruz’ dedik. Yaptığımız iş ağır. İnsanlar evlerine 5 litre yağ götüremezken, ben orada koliler halinde 5 litrelik yağları paletlere diziyorum” dedi. Artan zamlarla birlikte faturalarını ödemekte zorlandıklarını aktaran işçi, "En azından faturamızı ödeyebilelim dedik. Bize ‘Tamam düşünelim, akşam haber verelim’ dediler. Bize ‘Asgari ücretle çalışmak zorundasınız, üstlerimiz bunu kabul etmiyor’ dediler. Bize ‘Asgari ücret alacaksınız, mesaiye kalırsanız zaten faturalarınızın parası çıkar’ dediler, ben mesaiye kalmak zorunda değilim benim 3 çocuğum var” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınmadan önce basın açıklamasında konuşan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar şunları söyledi: "Dediler ki ‘Tuncay Özilhan’ın evinin önünde eylem yapamazsınız’ ama biz altı kez geldik altı kez gözaltına alındık. Biz buraya muhatap ve çözüm bulmak için geldik. Bu işçilere ‘Maaşlarınıza zam yapılacak. Pandemide alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini alacağız, primler düzenlenecek yasal güvenceye alınacak’ dediler. Bizi ciddiye almadıkları gibi sözünü takip eden 257 aileyi sadece bir tane ekmek istediği için ekmeğinden ettiler. Bir parça ekmeğini büyütmek isteyen işçilerin taleplerini kabul edeceksiniz dedik. Yıllardır direniyoruz. Yüzde 200 zamlarla halkı kazıklayan Migros burada 4 lira zammı fazla görüyor işçiye.”