Davutpaşa'da ve Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında yaşanan işçi katliamlarına ilişkin davalara dün devam edildi. Aileler, bir kez daha adalet talep etti, tüm sorumluların yargılanmasını istedi

"Adalet istiyoruz"

Davutpaşa patlaması ile Esenyurt Marmara Park AVM çadır yangınında hayatını kaybeden işçilerle ilgili davalara dün İstanbul Bakırköy Adliyesi’nde devam edildi. Duruşmaların öncesinde adliye önünde açıklama yapan işçi aileleri, bir kez daha adalet talep etti.

Çadır yangını davası
İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında yasak olmasına rağmen işçilerin kaldığı naylon çadırlarda 11 Mart 2012’de yangın çıkmış, 11 işçi hayatını kaybetmişti. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 2015’te sonuçlandı. Mahkeme ECE Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Miratek ve kamu idarelerini, belgeler, tanık ifadeleri ve iddianameye rağmen suçsuz buldu. Firma sahipleri yargılanmadı, sadece firma çalışanları yargılandı.

Karara itiraz eden aileler, denetim görevini yerine getirmeyen idareciler ile patronların da yargılanmasını istedi. Ailelerin bu itirazlarını haklı bularak kararı bozan Yargıtay, Kayı ve Miratek patronlarının da yargılanması gerektiğini belirtti. Kararın bozulmasından sonra yeniden başlayan davada mahkeme; Kayı İnşaat, Miratek, Marmarapark ve Ece firmaları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kayı İnşaat’a takipsizlik
Davanın dünkü duruşmasında mahkemenin suç duyurusu üzerine, Miratek yetkilileri ve iş güvenliği uzmanından oluşan 4 şüpheli hakkında daha iddianame düzenlendiği ve davaların birleştirildiği duyuruldu. Kayı İnşaat yetkilileri hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, ancak bu karara ailelerin itiraz edildiği öğrenildi. Dava 10 Ocak’a ertelendi.

Davutpaşa davası
İstanbul Davutpaşa’daki kaçak maytap atölyesinde 31 Ocak 2018’de meydana gelen patlamada ise 20 işçi hayatını kaybetmişti. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6,5 yıl süren dava 2014’te sonuçlanmış, Zeytinburnu Belediyesi ile bina sahiplerine 3-9 yıl arasında cezalar verilmiş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile SGK Bölge Müdürü Atakan Tanış ise beraat etmişti. Yargıtay kararı bozdu. Belediye yetkililerine verilen cezaları fazla bulan Yargıtay, Murat Aydın ve Atakan Tanış hakkındaki beraat kararlarını ise onadı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, adliye önünde yaptıkları açıklamada, mahkemenin kararında direnmesini, sanıklara verilen cezaların düşürülmemesini istedi. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde duruşma sürüyordu.