Dünya'nın önde gelen basın kuruluşları 'Adalet Mitingi'ne yer verdi

'Adalet Mitingi' dünya basınında: "Erdoğan'a keskin bir meydan okuma"

Dünya basını, yaygın adaletsizlik ve baskı olarak algılanan durumu protesto etmek için, siyasi yelpazenin her alanından yurttaşın sokağa çıktığını yazdı.

"ERDOĞAN'A KARŞI EN BÜYÜK MUHALEFET GÖSTERİSİ"

The Guardian gazetesi haberi, “Türkler yıllar sonra Erdoğan’a karşı en büyük muhalefet gösterisini düzenledi” başlığıyla verdi. Haberde, mitingin Gezi Parkı eylemlerinden bu yana “Erdoğan’ın yönetimine karşı en büyük muhalefet gösterisi” olduğunu yazdı. Gazetenin haberinde, ‘Tayyip Erdoğan hükümetinin yaygın adaletsizliği ve baskısı olarak algılanan durumu protesto etmek için, “siyasi yelpazenin her alanından vatandaşların” mitinge katıldığına dikkat çekildi. Independent gazetesinin haberinde ise bir zamanlar “zayıf” olarak görülen muhalefet liderinin pek çok Türk’ün sesi olarak yeniden doğduğu belirtildi.

"KEMAL KILIÇDAROĞLU İÇİN BİR ZAFERİ RESMEDİYOR"

Times gazetesi, CHP’nin mitingine yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını belirtirken “Mitinge kaç kişinin katıldığı kesin olarak bilinmese de, kitlesel gösteri 25 günlük protesto yürüyüşünü tamamlayan 68 yaşındaki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için bir zaferi resmediyor” ifadelerini kullandı. Gazete, Kılıçdaroğlu yürüyüşe başladığında “siyasi rakiplerinin kendisiyle alay ettiğini ve destekçilerinin de kendisini şüpheyle kenardan izlediğini, ancak Kılıçdaroğlu miting alanına çıktığında imajının dönüşüm geçirdiğini ve Türklerin farklı bir ülke ümitlerinin yenilendiğini” kaydetti. Haberde, “Cumhurbaşkanı ve onun iktidar partisi için, Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünün katlanarak büyümesi utanç kaynağına dönüştü, özellikle de Erdoğan’ın destekçilerini yeniden sokağa çağırdığı darbe girişiminin birinci yıldönümünden bir hafta öncesine denk geldiği için” yorumu yapıldı.

"ERDOĞAN'I DA ŞAŞIRTTI"

Financial Times, mitingi “geçen yılki darbe girişimi sonrası Erdoğan’ın baskılarına karşı ilk uzun soluklu, kitlesel protesto” diye tanımladı. Haberde, “Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünün başarısı hem kendisini, hem de Erdoğan’ı şaşırttı” ifadeleri yer alıyor.

"ERDOĞAN'A KESKİN BİR MEYDAN OKUMA"

New York Times gazetesi “Adalet Yürüyüşü Erdoğan’a keskin bir meydan okumayla son buldu” başlığını kullandı. NYT mitinge katılanların sayısını “bir milyondan fazla” diye verdi. “Muhalefet sesini Erdoğan’a duyurmaya çalışıyor” denilen haberde “Yürüyüşe katılanlar ağaçların altında dinlenirken yorgun ama umutluydu. Keyfi gözaltılara son verecek siyasi dönüşümün başlayabileceğine inanıyorlardı” ifadeleri kullanıldı.

"BU SADECE BAŞLANGIÇ"

Washington Post gazetesinin miting yazısında, Kılıçdaroğlu’nun “ateşli” konuşmasına değinilirken Samsun’dan mitinge katılan 59 yaşındaki Aydın Parlak’ın “Biz ülkemiz için yürüdük, bu sadece bir başlangıç” sözlerine yer verildi. Sıcak havada, güneşin altında toplanan genç ve yaşlı vatandaşların “Hak, hukuk, adalet” sloganı attığı belirtildi.

GANDİ BENZETMESİ

The Seattle Times, bir zamanlar muhalefet liderliğine şüpheli gözle bakılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun pek çok Türk’ün sesi olarak yeniden doğduğu belirtildi, Hindistan’ın Mahatma Gandi’sine benzetildiği hatırlatıldı.

"ÜLKELERİNİN GELECEĞİ HAKKINDAKİ ENDİŞE VE ÖFKE"

Wall Street Journal’ın mitingle ilgili haberinde, “Yüz binlerce Türk, İstanbul’un banliyösündeki bir miting alanında toplanarak, ülkelerinin geleceği hakkındaki endişe ve öfkelerini ortaya koydu” ifadeleri yer aldı.

ZDF’DE İKİNCİ HABER

Alman basını, Adalet Yürüyüşü’ne katılanların sayısının yüz binleri geçtiğini, insanların hak, hukuk, adalet, demokrasi ve özgürlük için yürüyüşe destek verdiğini söyledi.

Alman devlet televizyonu ikinci kanalı ‘ZDF’ saat 19.00 haber bülteninde Hamburg G20 zirvesinde çıkan olayların ardından ikinci haber olarak “Adalet Yürüyüşü” ve bugün yapılan mitinge geniş yer verdi. Alman Taz gazetesinin manşetinde Adalet Mitingi yer aldı.