Bağımsız Maden-İş Sendikası, Manisa Soma’da maden faciasında 7 yıl önce hayatını kaybeden 301 madenci için anma gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, faciadan sonra patron ve emekçiler için iki ayrı Soma olduğu belirtildi.

Adalet mücadelesinde iki ayrı Soma var

AYCAN KARADAĞ

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın 7’nci yıldönümünde Bağımsız Maden-İş Sendikası, Soma 5 yol Madenci Anıtı’nda anma gerçekleştirdi.

Soma faciası için adalet arayışının sürdüğünü belirten Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Resul Demir, “Ülke tarihinin en büyük iş cinayeti sonrası ‘bu işin fıtratında var’ diyen dönemin başbakanı ve madenciyi yerlerde tekmeleyen Yusuf Yerkel’i de unutmadık. Yargıdaki sermaye, siyaset vesayeti ile hâkimler ve savcılar değiştirildi, katillere ödül gibi cezalar verildi; 301 maden işçisinin öldüğü, 162 işçinin yaralandığı Soma Katliamı Davası’nda Yargıtay’ın son kararıyla salıverilen sanıklar, ölen her işçi için sadece sekiz gün cezaevinde kaldı” dedi.

Ülkeyi yönetenler, işçilerin haklarını gasp etmeye devam ettiğini söyleyen Demir, “Salgın bahanesiyle patronlara milyarlarca liralık destek verilirken yine patronların kâr hanelerini büyütmek için kısa çalışma, ücretsiz izin, telafi çalışması adı altında işçilerin ücretleri, hakları ortadan kaldırılıyor ya da işsizlik fonunda dar günleri için biriken paraları patronlara aktarıyorlar. Adalet mücadelesi işte bunun için var. 13 Mayıs’tan sonra o yüzden iki Soma var diyoruz. Birincisi rantiyenin, patronların, siyasetin, sarı sendikanın Soma’sı. Diğeri kaybettiği canları için mücadele eden 301 ailelerinin, termiğin zehirlemesine, tarım arazilerinin sermayece yağmasına itiraz edip mücadeleye tutuşanların ve patron, siyaset, sarı sendika tezgâhına başkaldıran insanca yaşam, insanca çalışma koşullarını bizzat kendi güçleriyle yaratmak için sendikalarını kuran maden işçilerinin Soma’sı” şeklinde konuştu.

ONLARI ÇOK ÖZLÜYORUM

Öte yandan faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin ve yakınlarının bayramın ilk gününde buluşma alanı, 'Madenci Şehitliği' oldu. Acının merkezi haline gelen Soma'da, facianın 7'nci yıl dönümünde gözyaşı ve kaybedilenlere özlem vardı. Maden ocağındaki faciada 8 aylıkken iki dayısını kaybeden Enes Karakaya, ailesiyle birlikte şehitliğe ziyarete geldi. İki dayısını tanıyamadan kaybetmenin acısını yaşadığını ifade eden Karakaya, "Bazen geldiğimde ağlıyorum. Onların şu an yaşamasını isterdim. Onlarla oyunlar oynamak, bir yerlere gitmek isterdim. Onları çok özlüyorum" dedi.

İki kardeşini birden maden faciasında kaybettiğini söyleyen Enbiye Karakaya ise, "Bu çok zor. Biz 5 kardeştik, 3 kardeş kaldık. Annem için de bizler için de kolay olmadı. Şehitliğe bayramlarını kutlamak için geldik. Olay zamanı çok büyük izdiham oldu, toparlanmak da çok zor oldu. Kolay değil. Üzerinden 7 yıldır geçti. Unutmadık, unutmayacağız. Ceza almayı hak edenlerin cezalarını çekmesini istiyorum. 301 canı kaybetmek kolay değil. Aileler yıkıldı. İki kardeşim de 3-4 yıldır orada çalışıyorlardı. Evlerinin geçimini sağlamak için çalışıyorlardı. Ali Çiftçi 28 yaşında vefat etti. Sağ olsaydı 35 yaşında olacaktı. Yılmaz Çiftçi vefat ettiğinde 24 yaşındaydı. Şu an sağ olsaydı 31 yaşında olacaktı. Evliydiler, bir kardeşim çocuğunu göremedi bile. Vefat ettikten 40 gün sonra çocuğu doğdu" ifadelerine yer verdi.