Öldürülen bisikletçinin ailesini TEM polisleri gözaltına aldı. Baba Gündüz “Sesimizi duyurmamıza bile izin vermediler” dedi.

Adalet talebini duymayanlar aileyi hedef aldı

İsmail ARI

Ankara’da 15 Temmuz 2020’de yüksek alkollü olduğu tespit edilen bir sürücünün 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’ün ölümüyle ilgili yargılandığı davadan hâlâ adalet çıkmadı. Gündüz’e arkadan çarparak ölümüne neden olan sürücünün, tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Umut Gündüz’ün ailesi ise bisikletçi ölümlerinin engellenmesi için başlattığı kampanyayı polis engelledi. Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz ve annesi Asuman Gündüz, hem çocuklarının hatırasını yaşatmak hem de hukuki mücadeleye destek çağrısı yapmak için 56’ncı Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda pankart açtıkları için geçen günlerde Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’na (TEM) bağlı polisler tarafından gözaltına alındı.

MÜZİKLE SESİMİ BASTIRDILAR

Baba Menderes Gündüz, yaşadıklarını ve yürüttükleri mücadeleyi BirGün’e anlattı. Kimseye zararları olmadığını söyleyen Gündüz, “Oğlumuzun hatırası yaşatmak ve bisikletli ölümleri için farkındalık oluşturmak istediğimiz için gözaltına alındık” dedi. Umut’a ses ol diye bir kampanya başlattıklarını aktaran Gündüz, şunları söyledi: “Umut lisanslı bir bisikletçiydi ve bisiklet turuna katılalım, dedik. Pankartlarımızda birçok dilde ‘Umut’a ses ol. Bisikletli ölümlerine son. Bisikletli yaşam için adalet. Kaza değil cinayet’ yazıyordu. Kameralar pankartlarımızı izleyicilere göstermedi.” Pankart açlıkları anda ortalığın karıştığını belirten Gündüz, şunları dile getirdi: “Konuşma yapmaya başladım ve müzikle sesimizi bastırmaya çalıştılar. Polisler ‘Bakan Bey burada yaptığınız eyleme son verin’ dedi. Bizi apar topar bir otele götürdüler. Sorgulayıp GBT yaptılar. Otelden çıkıp aracımıza doğru giderken iki polis yanımıza gelerek ‘Biz TEM polisiyiz ve sizi TEM’e götürüyoruz’ dedi. Bizi 2 buçuk saat sorguladılar.”

Gündüz, aylardır yürüttüğü mücadeleyi de şöyle anlattı: “Ölümünün ardından tam 9 ay geçti, iddianame hazır değil. Sürücü dört ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Avukatlarımız itiraz etti ancak sonuç alamadık. Sürücü, oğlumu orada ölüme terk etti. Hukukçular bu olayın bir trafik kazası olarak değerlendirilemeyeceğini ve böyle değerlendirildiğinde cezaevinde geçireceği sürenini sadece bir buçuk yıl olacağını söylediler. Bisikletli ölümlerin ve de adaletin son bulması için mücadelemize devam edeceğiz.”

adalet-talebini-duymayanlar-aileyi-hedef-aldi-868362-1.